Analist: Antrenarea piloților urcaineni în România nu este o provocare la adresa Kremlinului

0
118

Radu Comănescu, analist de politică externă, a declarat că dacă România va pregăti piloţi ucraineni pentru F-16 înseamnă că ne asumăm o misiune mai vizibilă.

Ţările NATO se apropie de demararea unui program de furnizare de avioane F-16 Ucrainei, peste câteva luni, iar coaliţia de ţări occidentale are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloţilor ucraineni, a scris POLITICO, citând trei persoane care au cunoştinţă despre aceste planuri.

Radu Comănescu a declarat vineri, la Prima News, că nu trebuie credibilizat discursul Kremlinului care vede ameninţări peste tot. 

“Nu trebuie să credibilizăm discursul Kremlinului care la orice foşnet de frunză în Occident vede o ameninţare. E poveste veche, cu psihopatologia rusească de a se considera o ţară sub permanentă ameninţare şi în permanent agresată de forţe din Vest. Trebuie să pornim de la o realitate cât se poate de clară – care este ţara care  a intrat cu armata în cealaltă ţară şi este clar Rusia agresor în Ucraina şi subiectul este extraordinar de simplu, indiferent ce pachet justificativ, naraţiuni juridice sau istorice aduce Kremlinul. Ca entitate dedicată pluralismului, democraţiei, economiei de piaţă şi evident a tot ceea ce înseamnă acest univers, atât Uniunea Europeană, cât şi NATO au obligaţia sau şi-au asumat această obligaţie tocmai în vederea protejării continentului european de la extinderea conflictului să susţină Ucraina”, a explicat Radu Comănescu. 

El a precizat că dacă România va pregăti piloţi ucraineni pentru F-16 atunci înseamnă că îşi va asuma o misiune mai vizibilă în războiul din Ucraina. 

“Nimic din ce facem în acest moment nu poate fi considerat în mod real o provocare la adresa Kremlinului, exceptând discursul Kremlinului care încearcă să acrediteze o asemenea idee. Faptul că noi vom pregăti aceşti piloţi, că am pregăti pentru că deocamdată informaţia rămâne în zona considerentelor mai degrabă neconfirmate, înseamnă că în sfârşit ne asumăm o misiune un pic mai vizibilă decât restul şi poate care ne ajută un pic să conturăm imaginea României ca factor mult mai activ decât lăsăm impresia în războiul din Ucraina”, a mai transmis Radu Comănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.