Ar putea fi Moldova următoarea țintă a Rusiei? Explicator: Care sunt probabilitățile și pe ce se bazează Moscova

0
99

Războiul din Ucraina este tipul de conflict nemaivăzut de zeci de ani pe continent, cu tancuri și trupe care invadează o națiune suverană, scrie Sky News.

Nu a mers atât de bine cum ar fi sperat președintele rus Vladimir Putin. După 18 luni de lupte, o victorie rusă este departe de a fi garantată.

Dar invazia a făcut ca unii oameni să se întrebe ce țară ar putea urma pentru Rusia. Și pentru mulți, răspunsul este Moldova.

La fel ca Ucraina înainte de a fi invadată în februarie 2022, Moldova este o fostă țară sovietică înclinată spre Occident. Are un stat satelit rusesc care conține trupe la granița sa. Și, la fel ca în Ucraina, Rusia subminează deja guvernul, răspândește dezinformarea și provoacă incertitudine.

Așadar, Moldova pare o țintă principală pentru următoarea mișcare a lui Putin. Ar putea fi de fapt un război acolo?

După prăbușirea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990, Moldova și-a câștigat independența. A devenit republică la sfârșitul anului 1991, o țară independentă care se guvernează autonom. Dar nu a fost o tranziție complet lină.

O istorie complicată

Regiunea Transnistriei este un petic de pământ îndelung contestat în estul Moldovei, chiar la granița cu Ucraina. Are o istorie lungă și complicată, cu legături cu Rusia și Uniunea Sovietică. Timp de decenii, Moscova și-a staționat a 14-a armată acolo.

Înainte ca Moldova să devină independentă de URSS, separatiștii pro-ruși au declarat-o stat separatist. Acest lucru a fost contestat de Moldova și, pe măsură ce tensiunile au crescut, au izbucnit lupte.

Cea mai gravă violență s-a petrecut în 1992, trupele moldovenești luptând cu forțele pro-transnistrene, susținute puternic de Rusia. Nici acesta nu a fost un conflict mic – sute de oameni au murit.

S-a încheiat cu o încetare a focului în vara lui 1992, dar problema autonomiei Transnistriei nu a fost niciodată rezolvată cu adevărat. Este, în esență, un stat satelit rusesc, fără legătură teritorială cu Rusia. Statutul său nu este recunoscut de nicio țară, nici măcar de Rusia în mod oficial, dar nici guvernul Republicii Moldova nu are un control real acolo.

Dar Rusia are legături politice, culturale și militare puternice cu Transnistria. Steaguri rusești flutură pe străzi, iar opinia publică favorizează masiv Moscova. În Transnistria sunt 1.500 de militari ruși de menținere a păcii, staționați acolo pentru a menține încetarea focului și pentru a păzi imensul depozit de muniții Cobasna, cel mai mare de acest fel din estul Europei.

Invazia Ucrainei a aruncat într-o nouă lumină prezența militară a Rusiei în Transnistria. Ar putea acele trupe să treacă peste graniță în Ucraina? Sau ar putea sprijini Transnistria într-un nou război cu Moldova?

Ambele situații sunt puțin probabile, mai ales având în vedere conflictul în curs din Ucraina. Dar prezența Rusiei creează această incertitudine, ceea ce Kremlinul vrea în mod clar să facă în regiune.

„A avea o bază pentru trupele sale în Moldova a oferit întotdeauna Rusiei posibilitatea de a exercita o oarecare presiune asupra Moldovei”, a spus profesorul Stefan Wolff, expert în securitate internațională la Universitatea din Birmingham.

Aceasta nu este o situație unică. Rusia a ocupat și terenuri în alte state foste sovietice. A invadat părți ale Georgiei în 2008. Și în 2014, Putin a profitat de protestele de stradă și de dezordine pentru a orchestra cea mai mare acaparare de pământ europeană de la al Doilea Război Mondial, când a anexat Crimeea de Ucraina.

În anii care au urmat, separatiștii susținuți de ruși au început să revendice tot mai multe pământuri în regiunea de est Donbas a Ucrainei. Și apoi, în februarie 2022, Putin a folosit acele incursiuni în Ucraina pentru a ajuta la lansarea invaziei pe scară largă.

Moldova nu este la fel cu Ucraina. Rusia și Moldova nici măcar nu au o graniță terestră și nu există o istorie recentă de conflict direct între națiuni.

În ultima vreme, protestele antiguvernamentale au devenit un obicei în capitala Chișinău. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, iar războiul din Ucraina a îngreunat lucrurile și mai mult.

Rusia este un furnizor important de gaz al țării, dar în ultimul an a redus livrările – ceea ce a dus la creșterea prețurilor. Acest lucru a cauzat întreruperi de curent și o creștere majoră a costului vieții.

Mulți oameni sunt nemulțumiți de guvern și cred că președintele Maia Sandu ar putea face mai mult pentru a ajuta. Această nemulțumire este reală și este resimțită de oameni din toată țara.

Dar se pare că și Rusia profită de acest lucru pentru a răspândi discordie în continuare.

Rusia se infiltrează cultural în Moldova

Rusia se infiltrează cultural în Moldova, răspândind dezinformare și are o prezență militară mare în apropiere.

Acești factori înseamnă că o invazie ar putea fi foarte posibilă, dar cât de probabil este să se întâmple cu adevărat?

„Rusia nu are o graniță terestră comună cu această regiune a Moldovei”, a spus profesorul Wolff.

„Așa că ar fi greu pentru Rusia să susțină permanent vreo legătură acolo, nu în ultimul rând pentru că ar trebui să traverseze Ucraina, ceea ce, evident, nu este chiar fezabil în acest moment. Și pe de altă parte Moldova este complet înconjurată de România”.

Liderii Moldovei nu se așteaptă la o invazie militară directă în curând.

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat: „Astăzi, Moldova se confruntă cu amenințări hibride.

Dar noi am demonstrat, și instituțiile noastre au dovedit că în ultimul an putem păstra stabilitatea în această țară, calmul în această țară și pacea în această țară.”

Cu toate acestea, comunitatea europeană ia foarte în serios aceste amenințări hibride.

La începutul lunii iunie 2023, Moldova a găzduit summitul Comunității Politice Europene, la care au participat lideri din cele mai mari țări ale Europei.

În ajunul summitului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să ofere un sprijin economic suplimentar Republicii Moldova.

„Mesajul meu către poporul Moldovei este că vă stăm alături”, a spus ea. „Vă sprijinim la fiecare pas pe drumul vostru către Uniunea Europeană”.

A devenit clar că războiul din Ucraina este ceva anormal. Este, în multe privințe, un tip de război mai tradițional.

În Moldova, este un alt tip de conflict. Rusia nu aliniază tancuri și trupe la graniță, ci a făcut mișcări pentru a destabiliza guvernul pro-occidental pentru a-și consolida influența.

La fel ca în Crimeea și Ucraina înainte, nu există nicio îndoială că Rusia a început să-și intensifice acțiunile în Moldova. Escaladarea într-un conflict pe scară largă pare puțin probabilă – dar războiul din Ucraina a anunțat o nouă perioadă incertă în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.