China este cel mai mare importator de cereale ucrainene şi ar putea ajuta la salvarea acordului de la Marea Neagră

0
83

Statele Unite și aliații săi occidentali se așteaptă la ajutor din partea Chinei pentru a rezolva efectul de domino dezastruos al ieșirii Rusiei din acordul cu cereale de la Marea Neagră, scrie CNBC.  

China, unul dintre cei mai strategici aliați ai Moscovei și a doua cea mai mare economie a lumii, a fost principalul destinatar incontestabil al produselor agricole ucrainene în cadrul acordului de referință cunoscut sub numele de Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră. După aproape un an de valabilitate, Rusia a renunțat la pact luna trecută, invocând că doar Ucraina a beneficat de accord.

Acordul a uşurat blocada navală a Rusiei în Marea Neagră şi a instituit un coridor umanitar maritim care a permis trecerea a peste 1.000 de nave care transportau aproape 33 de milioane de tone metrice de grâu, orz, porumb şi făină de floarea soarelui din Ucraina.

De la începutul acordului din iulie 2022, care a fost intermediat la aproape şase luni după declanşarea războiului Rusiei în Ucraina, porturile chineze au primit 8 milioane de tone de produse agricole ucrainene, cea mai mare cantitate, conform datelor furnizate de Naţiunile Unite.

”China este cel mai mare cumpărător de cereale ucrainene şi, prin urmare, odată cu denunţarea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, presiunile asupra Beijingului vor fi extreme în ceea ce priveşte inflaţia preţurilor alimentelor”, a declarat David Riedel, fondatorul Riedel Research Group, într-un comunicat.

”Este posibil să fi stocat puţin înainte de denunţarea acordului, dar acesta este un stoc de săptămâni, nu de luni. Aş fi foarte îngrijorat de inflaţia preţurilor alimentelor în China”, a spus el.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat marţi reporterilor că administraţia Biden va acorda prioritate crizei alimentare tot mai mari din lume, declanşată parţial de prăbuşirea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră.

SUA vor avea ocazia să facă acest lucru la conducerea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, o preşedinţie rotativă programată, de o lună.

”Ştim că securitatea alimentară este securitate naţională”, a spus Thomas-Greenfield, adăugând că ”Rusia a lansat un atac la scară largă asupra coşului de pâine a lumii şi este hotărâtă să priveze lumea de cerealele Ucrainei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.