Ce se întâmplă astăzi în Arabia Saudită? Vor face discuțiile de la Jeddah diferența? Principalele propuneri de pace

0
119

Știm de câteva zile că sâmbătă vor avea loc discuții la Jeddah, Arabia Saudită, cu speranța de a ajunge mai aproape de un sfârșit pașnic al războiului din Ucraina.

Rusia nu va fi acolo – dar China a confirmat că va participa – într-o abatere de la poziţia sa neutră obişnuită, scrie Sky News.

Când discuții similare au avut loc la Copenhaga în iunie, China a lipsit, așa că, având în vedere legăturile sale cu Rusia, există speranța unei mișcări în direcția potrivită.

Ucraina va participa cu consilieri de securitate națională și alți oficiali din 40 de țări.

Kremlinul, în ciuda faptului că nu va participa, a spus că „va fi atent” la desfășurarea întâlnirii.

Oficialii ucraineni, ruși și internaționali spun că nu există nicio perspectivă a unor discuții de pace directe între Ucraina și Rusia în acest moment, întrucât Kievul încearcă să recâștige teritoriul prin contraofensiva sa.

Andriy Yerkak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski a declarat pe Telegram: „Mă aștept ca conversația să fie dificilă, dar în spatele nostru este adevărul, în spatele nostru – bunătatea. Avem multe dezacorduri și am auzit poziții diferite, dar este important ca principiile noastre să fie împărtășite”.

Ucraina speră să construiască o coaliție mai mare de sprijin diplomatic, dincolo de susținătorii săi de bază occidentali, cum ar fi Marea Britanie și SUA, contactând țările din Sudul Global, cum ar fi India, Brazilia și Africa de Sud, dintre care multe au rămas neutre din punct de vedere public.

Zelenski speră că inițiativa va duce la un „summit al păcii” al liderilor mondiali în această toamnă pentru a-și susține propria formulă în 10 puncte, care se bazează pe asigurarea păcii prin asigurarea securității alimentare și energetice și pe redobândirea integral a teritoriilor Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.