Cine este Prigojin și care este amenințarea pe care o reprezintă. De la vânzător de hot-dog la oligarh

0
133

Evgheni Prigojin este un hoț condamnat, un oligarh rus și fondatorul și șeful grupului de mercenari Wagner.

În ciuda faptului că companiile militare private sunt ilegale în Rusia, invazia Ucrainei de către președintele Putin a beneficiat în mod semnificativ de serviciile Grupului Wagner pentru a avea succes pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, influența tot mai mare a lui Prigojin este acum o amenințare la adresa autorității lui Putin .

În 1981, un Prigojin în vârstă de 20 de ani a fost prins furând – pentru a doua oară – și condamnat la 12 ani de închisoare pentru tâlhărie – a executat în total nouă ani de detenție.

După eliberare, Prigojin a început să vândă hot-dog-uri în Leningrad, înainte de a fonda, sau de a se implica în mai multe afaceri noi. În anii 2000, Prigojin s-a apropiat de Vladimir Putin, iar companiile sale au început să câștige numeroase contracte guvernamentale profitabile.

Rusia anticipase o rezistență limitată ucraineană la invazia sa ilegală, dar armata rusă nu era pregătită pentru răspunsul ucrainean hotărât și motivat. Armata rusă s-a luptat să țină terenul, iar numărul victimelor rusești crește vertiginos.

În Sudan, la începutul acestui an, fricțiunile dintre armata regulată și un fost grup rebel care anterior fusese de acord să lucreze împreună au dus rapid la un război deschis – un conflict similar între Serghei Șoigu (ministrul rus al apărării) și Prigojin ar fi catastrofal pentru Putin.

Prigojin este o entitate în sine

Prigojin operează în afara lanțului de comandă militară rusă – este o enitate în sine și se simte răspunzător doar în fața președintelui Putin – dar Grupul Wagner s-a dovedit eficient în a obține succesul pe câmpul de luptă – în ciuda ratelor uriașe de victime, scrie SkyNews.

Acest lucru a dus la o divergență tot mai mare între Șoigu și Prigojin, ceea ce a dus la limitarea livrărilor de muniție către Grupul Wagner de către armată și, de asemenea, nu a reușit să protejeze flancurile lui cucerite de Wagner în timpul luptelor intense din Bakhmut.

Lipsa unei structuri unificate de comandă și control este o frustrare pentru Putin. Pentru a reduce influența lui Prigojin, Ministerul Apărării al Federației Ruse (MOD) din Rusia a anunțat că toți „voluntarii” trebuie să fie înregistrați la ei până la 1 iulie a acestui an, într-un efort clar de a-l aduce pe Wagner sub lanțul de comandă al MOD.

Chiar dacă Prigojin ar fi de acord, nu este complet clar cum MOD se așteaptă să „controleze” voluntarii – luptătorii Wagner sunt de obicei foarte bine remunerați pentru serviciul lor, în timp ce armata regulată este prost plătită.

Dacă noii voluntari mercenari vor fi aduși în MOD, diferitele lor contracte de muncă ar avea un efect devastator asupra recruților actuali și ar crește foarte mult tensiunile interne.

Războiul cuvintelor a escaladat pe măsură ce termenul limită de 1 iulie se apropie.

Grupurile de mercenari i-au oferit lui Putin o capacitate militară unică, atât de necesară; cu toate acestea, există consecințe nedorite ale utilizării lor.

Putin nu-și poate permite să tolereze orice potențială amenințare la adresa propriei sale autorități; dar, mai știe că nu își permite să piardă campania militară din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.