Rebeliunea Wagner în Rusia. Prigojin a anunțat retragerea mercenarilor Wagner înapoi în bazele militare pentru ”a evita vărsarea de sânge”

0
134

Elicoptere aparţinând armatei ruse au deschis focul asupra unui convoi Wagner care circula pe autostrada M4, în apropiere de Voronej, au constatat jurnalişti Reuters.

Desfășurarea evenimentelor

UPDATE | 22:00 – Trupele Wagner se pregătesc să plece din Rostov

Postul de televiziune rusesc controlat de stat RT raportează că trupele Wagner par să se pregătească să plece din Rostov.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat o nouă înregistrare audio, sâmbătă, susţinând că forţele sale se întorc din marşul spre Moscova, potrivit CNN. ”Realizând toată responsabilitatea pentru faptul că se va vărsa sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre şi plecăm în direcţia opusă”, a afirmat el.

Anunţul vine după ce Guvernul din Belarus a susţinut că preşedintele Alexander Lukaşenko a ajuns la o înţelegere cu şeful Wagner pentru a opri marşulş forţelor sale spre Moscova.

UPDATE | 20:40 – Prigojin a anunțat că luptătorii se întorc la baze pentru „a evita vărsarea de sânge”

Evgheni Prigojin a transmis un mesaj audio prin care confirmă că luptătorii săi se întorc la bazele lor pentru „a evita vărsarea de sânge”.

El spune că „a dat ordin să se întoarcă din cauza riscului ca sângele să fie vărsat”.

UPDATE | 20:20 – Prigojin ar fi de acord să oprească avansarea luptătorilor Wagner în Rusia

Evgheni Prigojin a fost de acord să detensioneze situația din Rusia, a declarat biroul președintelui Belarus, scrie SkyNews.

Ca parte a acordului, șeful grupului de mercenari Wagner a declarat că va opri mișcarea luptătorilor săi prin țară, a adăugat biroul.

Un acord pentru a garanta siguranța trupelor Wagner este, de asemenea, pe masă. 

UPDATE | 20:10 – Biden a vorbit cu mai mulţi lideri occidentali despre situaţia din Rusia

Preşedintele american, Joe Biden, a discutat sâmbătă la telefon cu liderii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, în timp ce mercenari ruşi răzvrătiţi se îndreptau spre Moscova după ce au cucerit peste noapte un oraş din sudul ţării, a anunţat Casa Albă.

”Liderii au discutat despre situaţia din Rusia. De asemenea, ei şi-au afirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă citat de Reuters şi AFP.

Biden, ca şi vicepreşedinta Kamala Harris şi alţi înalţi oficiali americani, a fost informaţi de echipa de securitate naţională despre evoluţia situaţiei din Rusia, a precizat Casa Albă, adăugând că oficialii vor continua să fie informaţi pe parcursul zilei.

UPDATE | 19:40 Pe tot parcursul zilei Prigojin a negociat cu Putin. Una dintre variante ar fi retragerea lui Vladimir Putin de la putere

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene pe tot parcursul zilei Prigojin a negociat cu președintele Putin și încă o face, pentru a ajunge la un compromis.

Una dintre variante ar fi retragerea lui Putin. Tensiunile de la Moscova fac valuri și în afara Rusiei. Polonia și-a pus forțele armate în alertă, în timp ce Estonia și Letonia au întărit securitatea la granițe.

Primele unități Wagner au ajuns deja în regiunea Moscova și dacă nu se întâmplă ceva ieșit din comun ori dacă armata rusă nu intervine nimicitor, câteva mii de mercenari vor ajunge în capitală în orele următoare.

Analiștii occidentali speculează că cei care protejează Moscova sunt slab pregătiţi și nu au echipamente suficiente. Majoritatea sunt membri ai poliției. Sunt totuși și unități speciale considerate loiale lui Putin și ministerului rus al Apărării. Alte trupe au fost aduse la Moscova din regiuni îndepărtate ale Rusiei.

UPDATE | 18:40 – Moscova avertizează Occidentul să nu ”profite” de rebeliune şi dă asigurări că ”obiectivele vor fi atinse” în Ucraina

Rusia avertizează sâmbătă Occidentul să nu ”profite” de rebeliunea grupării paramilitare ruse Wagner pentru a-şi atinge obiectivele ”rusofobe” şi dă asigurări că această revoltă nu va împiedica Moscova ”să-şi atingă obiectivele” în Ucraina, scrie AFP.

”Avertizăm ţările occidentale împotriva oricărei tentative de a profita de situaţia internă a Rusiei pentru a-şi atinge obiectivele rusofobe”, subliniază într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

”Asemenea tentative ar fi zadarnice”, dă asigurări Moscova.

”Toate obiectivele operaţiunii militare speciale (în Ucraina) vor fi atinse”, insistă diplomaţia rusă.

UPDATE | 18:00 – Avionul guvernului rus părăsește Moscova, iar apoi dispare de pe  sistemele de urmărire

Date interesante de zbor din Moscova. Un avion, confirmat a fi unul dintre cele folosite de guvernul rus, a decolat și apoi și-a oprit transponderul aproximativ 20 de minute mai târziu, ceea ce înseamnă că nu mai poate fi urmărit, scrie SkyNews.

Nu există nicio modalitate de a ști cine este în aeronavă și de ce era în aer, doar că se îndrepta spre nord-vest, în direcția Sankt Petersburg.

Agenția de presă RIA relatează că președintele Putin se află la Kremlin.

Datele au fost consultate de pe flightradar24.   

UPDATE | 17:10 – Luptători Wagner au intrat în regiunea Lipeţk şi avansează spre capitală

Luptători ai grupării paramilitare Wagner au intrat în regiunea Lipeţk, la aproximativ 400 kilometri sud de Moscova, au anunţat sâmbătă autorităţile locale, confirmând avansarea lor spre capitala rusă – transmite France Presse.

Elemente ale Wagner ”se deplasează pe teritoriul regiunii Lipeţk”, a declarat guvernatorul regional, Igor Artamonov, pe Telegram.

”Forţele de ordine şi autorităţile (…) iau toate măsurile necesare pentru a asigura siguranţa populaţiei. Situaţia este sub control”, a precizat el. 

UPDATE | 16:50 – Care sunt scopurile declarate ale lui Prigojin?

Vorbind sâmbătă la Rostov-pe-Don, liderul Wagner a spus: „Am venit aici și vrem să-l luăm pe șeful statului major și [ministrul apărării Serghei] Șoigu.

„Până nu vor ajunge ei aici, noi stăm aici, blocăm Rostov și mergem la Moscova. Am venit aici pentru a pune capăt rușinii țării în care trăim”.

El sugerează că acțiunile sale vor aduce beneficii efortului de război din Ucraina pe termen lung, chiar dacă oficialii de la Kiev vor sărbători astăzi.

Prigojin pare apoi să apeleze la ordinele date de Kremlin în ultimele săptămâni de a preda controlul asupra lui Wagner ministerului rus al apărării.

„Dacă am fi vorbit pe un ton normal, nu am fi venit aici cu tancuri”.

–––

Această axă, care asigură o legătură între Rostov-pe-Don şi Moscova, prin oraşul Voronej.

Autorităţile ruse au oprit circulaţia pe autostrada M4, cu scopul de a împiedica gruparea paramilitară Wagner să ajungă la Moscova.

Un jurnalist al Reuters a văzut elicoptere ale armatei deschizând focul asupra unei coloane de vehicule militare a Wagner care a trecut de oraşului Voronej cu transportoare blindate de trupe şi camioane cu platforme pentru tancuri.

Autorităţile ruse din oraşul Voronej au anunţat anterior că sunt angajate într-o operaţiune de stingere a unui incendiu important care s-a declanşat într-un depozit de carburant, capitala regiunii cu acelaşi nume, potrivit AFP.

„Peste 100 de pompieri şi 30 de autovehicule sunt la faţa locului. Potrivit primelor informaţii, nu există victime”, a declarat guvernatorul local Aleksandr Gusev.

El nu a precizat cauzele incendiului, dar media au dat publicităţii o înregistrare video în care poate fi văzut un elicopter militar în zonă înainte de explozie. Oraşul Voronej se află la circa 550 km sud de Moscova.

Anterior, o sursă rusă din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că luptătorii Wagner au preluat controlul instalţiilor militare din oraşul Voronej.

Un martor citat de Reuters a declarat apoi că a văzut o coloană de vehicule militare ale grupului Wagner trecând pe lângă Voronej sâmbătă după-amiază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.