Ciolacu cere demisii în masă după ancheta DIICOT privind așa-zisele centre pentru îngrijirea bătrânilor

0
135

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, în debutul şedinţei de guvern, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Agenţiei judeţene Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.

El a arătat că este vorba despre oameni în vârstă, bolnavi şi vulnerabili care, în loc să fie ajutaţi, au fost efectiv torturaţi.

„Eu, personal, vă spun sincer, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari, trebuie să răspundă cât mai repede. Şi îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANPIS să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov. Conducerea AJPIS Ilfov – care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre. Au autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu, de această dată, pe data de 10.05.2023. Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosar care arată că aceste centre sunt nişte hoteluri de cinci stele şi realităţile pe care le-a găsit presa acolo. Deci, anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea”
, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a făcut apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi la conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă conducătorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului locale pentru că „au atribuţii de furnizare, administrare şi contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum şi de monitorizare financiară şi tehnică a contractelor încheiate”.

„De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, această instituţie având un corp de control şi atribuţii clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt deja trei instituţii, una locală şi două centrale, care aveau atribuţii de control şi s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns. O să am o rugăminte la doamna ministru al Justiţiei de a avea o discuţie foarte clară cu conducerea DIICOT, astfel încât această anchetă să fie o prioritate”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului de Interne să solicite Poliţiei Române clarificări, de ce nu s-au luat măsuri, cunoscându-se aceste fapte de mai multă vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.