Cum pot transforma rușii centrala nucleară Zaporojie într-o „bombă murdară”. Trei șcenarii probabile

0
119

Ministerul de Externe al Ucrainei a distribuit un videoclip care prezintă trei scenarii în care Rusia ar putea transforma centrala nucleară Zaporojie într-o „bombă murdară”.

Centrele pentru Controlul Bolilor definesc o bombă murdară ca „un amestec de explozibili, cum ar fi dinamita, cu pulbere radioactivă sau pelete. Când dinamita sau alți explozivi sunt declanșați, explozia transportă material radioactiv în zona înconjurătoare”.

Rusia deține controlul centralei nucleare din martie anul trecut și au circulat zvonuri recente care sugerează că forțele sale au plasat explozibili deasupra a două dintre clădirile unităților care adăpostesc reactoare.

Ucraina a lansat videoclipul în urma unor declarații a unor experți în domeniul nuclear care au afirmat că o explozie la centrală nu ar reprezenta un risc radiologic real în afara terenului instalației. 

AIEA anunță progrese  în ceea ce priveşte accesul la centrala nucleară

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) ”face progrese” în ceea ce priveşte accesul la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat vineri directorul său general Rafael Grossi, informează AFP.

„Cred că facem progrese”, a declarat Grossi în timpul unei vizite la Tokyo.

Directorul AIEA a precizat că inspectorii au vizitat mai multe situri, printre care bazinele de răcire, dar că nu au avut acces la acoperiş, unde, după cum suspectează Ucraina, forţele ruse care ocupă centrala au plasat mine sau explozibili.

„Sunt mai degrabă convins că vom obţine această autorizare”, a declarat Grossi.

„Aceasta este o zonă de luptă, este o zonă de război activă, deci uneori poate dura o zi sau două pentru a obţine autorizaţii”, a explicat Grossi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.