„Este ca un joc pe calculator”: în prima linie cu unul dintre cei mai letali piloți de drone din Ucraina

0
147

Înainte ca Vladimir Putin să-și lanseze invazia pe scară largă în Ucrainei în 2022, Olexsandr, în vârstă de 32 de ani, lucra în IT la o companie de logistică.

Astăzi, reputația lui Olexsandr nu se bazează pe abilitățile sale de a remedia erorile software pentru o companie multinațională, ci pe numărul de ucideri care îl face probabil cel mai mortal pilot de dronă kamikaze al Ucrainei din prima linie. „Nu am întâlnit pe nimeni care să fi distrus mai mult”, recunoaște el fără tragere de inimă, scrie The Guardian.

Începând cu anul trecut, Olexsandr, care nu s-a înrolat în armată, dar operează în prima linie oferindu-și abilitățile brigăzilor aflate în nevoie, a acționat de unul singur și a provocat pierderi serioase armatei ruse.

El a distrus cinci tancuri, cinci vehicule de infanterie de luptă, un vehicul blindat de transport de trupe, un vehicul de recunoaștere de luptă, două transportoare multifuncționale înarmate, un vehicul de luptă de infanterie și un vehicul de luptă aeropurtat. În total 20 de piese foarte valoroase distruse pe câmpul de luptă.Apoi sunt cele șase tancuri și 10 vehicule blindate pe care le-a avariat suficient pentru a le scoate din luptă.

Preferă să nu se gândească la viețile care au fost luate în acest proces, dar admite că, vineri dimineața, la 7.15 dimineața, dronele sale pline de explozivi au ucis doi soldați ruși și au rănit șase într-o lovitură lângă satul Robotyne din regiunea Zaporojie de sud, unde forțele de contraofensivă ale Ucrainei avansează printr-un coridor de mine antipersonal.

Olexsandr – a cerut ca numele său complet să nu fie folosit – are filmări care să-și dovedească munca mortală. Un videoclip de vineri dimineață arată soldați ruși, neștiind pericolul din aer, trăgând peste un tranșeu în soldații ucraineni care caută să le asalteze poziția. Una dintre dronele Mavic 3 ale lui Olexsandr și-a atins ținta precis.

Drona mică răstoarnă tancul mare

La începutul acestei săptămâni, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a anunțat cel de-al 10-lea model de dronă pentru observare (FPV) „care intră oficial în funcțiune în forțele armate ale Ucrainei”.

Nu numai că Olexsandr și nici vreunul dintre colegii săi nu au văzut această dronă, dar ei spun că nu au primit niciun astfel de hardware de la ministerul apărării.

Dronele lui Olexsandr sunt toate fabricate din componente cumpărate online din China și apoi puse împreună de doi dintre prietenii săi la etajul 24 al unui bloc de apartamente din Kiev.

Fie le ridică în călătoriile sale lunare în capitala Ucrainei, unde locuiește, fie îi sunt livrate prin poștă aproape de locul său de operare.

Prețul este de aproximativ 400 de dolari pentru o dronă, iar costurile sunt suportate în mare parte de donatori generoși, care rămân anonimi. Prețul este semnificativ mai mic decât cei 650 de dolari plătiți de marile organizații de voluntari care cumpără drone pentru alte unități ale armatei din cauza lipsei de echipamente de la ministerul apărării. 

„Putem câștiga acest război cu drone”, spune Olexsandr. 

„Este ca și cum ai juca un joc pe calculator” spune Olexsandr spune despre sarcina sa  care, în climatul omniprezent al războiului, a devenit o rutină. „Este distractiv, știi? Când e distractiv, când te relaxezi, e ușor. Când ești tensionat, nu se poate lucra corect. Oricine o poate face”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.