22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

De la vânzător de hot dog la șeful Wagner Group – cine este Evgheni Prigojin?

Înainte de război, mulți oameni din afara Rusiei nu auziseră niciodată de Evgheni Prigojin

Dar de când Vladimir Putin și-a lansat invazia în Ucraina, numele său a făcut înconjurul lumii. 

Fost vânzător de hot dog din piața de vechituri, bărbatul de 62 de ani a devenit în cele din urmă șeful grupului de mercenari Wagner, care a jucat un rol vital pentru Rusia în preluarea orașului din estul Bakhmut. 

Fost condamnat care și-a petrecut o mare parte din viața tânără în spatele gratiilor, el a devenit un apropiat al președintelui rus, câștigându-și porecla de „bucătarul lui Putin” din cauza afacerii sale de catering cu legături la Kremlin.

Condamnat la 12 ani de închisoare

A fost condamnat la 12 ani de închisoare, când avea doar 20 de ani, în 1981, după ce a fost condamnat pentru tâlhărie și fraudă, dar a fost grațiat în 1988 și eliberat în 1990.

Ulterior, Prigojin a fondat sau s-a implicat în multe noi afaceri, iar în anii 2000, s-a apropiat de Putin.

Companiile sale au câștigat contracte guvernamentale profitabile, inclusiv furnizarea de prânzuri școlare, iar numai la Moscova, compania sa Concord a câștigat afaceri de milioane de dolari.

Se știa puțin despre formarea Grupului Wagner, iar rolul lui Prigojin a fost ținut un secret bine păzit timp de mulți ani.

Putin a recunoscut Wagner abia anul trecut

Grupul a fost recunoscut oficial pentru prima dată de către Putin anul trecut, după capturarea lui Bakhmut. 

Dar, în iunie a acestui an, Prigojin s-a răzvrătit împotriva conducerii militare a lui Putin, lansând o rebeliune armată la Moscova, cerând liderilor militari din țară să demisioneze din cauza gestionării războiului. 

Și-a condus luptătorii într-un marș spre capitală, preluând controlul asupra unei clădiri folosite pentru operațiunile din Ucraina. 

Revolta a fost oprită rapid după ce președintele belarus Alexander Lukașenko a negociat un acord între Prigojin și Putin, care a dus la exilarea lui Prigojin în Belarus. 

De atunci, a fost văzut doar de câteva ori. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.