Dezvăluiri din calendarul secret al lui Prigojin. Cât de apropiat era de oamenii lui Putin

0
221
  • O copie a calendarului lui Prigojin, obținută de Die Welt și împărtășită cu Insider, arată cât de profund a fost implicat în regimul lui Putin.
  • Același calendar dezvăluie că Prigojin a avut acces direct la cercul interior al lui Putin timp de aproape un deceniu. 
  • Treizeci și trei de intrări denotă întâlniri sau apeluri cu Aleksey Dyumin, un fost bodyguard al lui Putin, care este acum guvernator al regiunii Tula.

Au trecut mai puțin de două săptămâni de când Evgheni Prigojin, șeful organizației de mercenari a Grupului Wagner, a desfășurat o revoltă, mărșăluind cu o coloană de trupe spre Moscova înainte de a încheia un acord pentru a se retrage. 

Operațiunea, pe care Prigojin a numit-o „marșul pentru justiție”, a fost cea mai mare provocare directă pentru Putin în cei 23 de ani de conducere. În timp ce amenințarea imediată reprezentată de Prigojin pare să fi trecut, Putin trebuie acum să se confrunte cu amenințarea la ascunsă reprezentată de aliații lui Prigojin, încorporați în securitatea de stat și birocrația militară a Rusiei.

Un general rus cu legături strânse cu Wagner – Serghei Surovikin, comandantul adjunct al forțelor ruse care luptă în Ucraina – a dispărut deja din vizorul publicului și se crede că a fost reținut. 

O analiză a calendarului secret al lui Prigojin, realizată de Insider, sugerează că, dacă Putin intenționează să scape de oamenii loiali ai grupului Wagner, are de mult lucru: Prigojin a programat în mod regulat întâlniri sau convorbiri cu generali ruși și numeroși deputați de top ai lui Putin.

La începutul acestui an, Insider (împreună cu Die Welt, Dossier Center și Politico) a obținut fișiere interne Wagner Group de la un grup de hackeri anonimi care s-au numit Bogatyri, sau „cavaleri”. 

Ce se află în calendarul secret a lui Prigojin

Printre fișiere este calendarul personal al lui Prigojin, care arată 17.824 de întâlniri pe o perioadă de aproape 10 ani. 

Nici purtătorul de cuvânt al Grupului Wagner, nici Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Putin, nu au răspuns la e-mailurile prin care se solicită explicații.

În timp ce calendarul are lacune în perioadele celor mai notorii operațiuni ale lui Wagner, inclusiv invazia Ucrainei din 2014 și alegerile din SUA din 2020, acesta oferă o relatare intimă a vieții de zi cu zi a lui Prigojin, notând totul, de la întâlnirile cu medicul său personal până la orele programate pentru administrarea suplimentelor alimentare. 

Este, de asemenea, o cronică a puterii de la Kremlin, care dezvăluie cât de profund se integrase Prigojin în cercul lui Putin, lucrând ca membru de facto al cabinetului ani de zile, în timp ce trupele sale Wagner au devenit un instrument indispensabil al eforturilor Kremlinului de a extinde influența Rusiei în Africa și în Orientul Mijlociu. 

Relația lui Prigojin cu cercul restrâns al lui Putin

Relația lui Prigozhin cu Putin a început la Sankt Petersburg , unde Putin a frecventat New Island, unul dintre primele restaurante ale lui Prigojin. 

Numele lui Putin apare în calendarul lui Prigojin doar de două ori și nicio intrare nu înregistrează o întâlnire unu-la-unu. Prima intrare este un eveniment din septembrie 2015 la baza militară Donguz din Rusia, la care a participat și ministrul Apărării Serghei Șoigu. A doua este o conferință de presă TV  susținută de Putin la Gostiny Dvor, un vast centru comercial din Moscova, în iunie 2018. 

Ceea ce este mai explicit din calendar este accesul direct al lui Prigojin la cercul restrâns al lui Putin. 

Există 75 de intrări pentru Ruslan Tsalikov, care a ocupat funcția de ministru adjunct al apărării din 2012. 

Anton Vaino, șeful de cabinet al biroului executiv al lui Putin din 2016, avea 73 de întâlniri programate cu Prigojin. 

Alte 36 de numiri scriu pur și simplu „НГША”, care înseamnă „șeful statului major”. Acesta este aproape sigur generalul Valery Gerasimov, care a organizat invazia inițială a Ucrainei de către Rusia în 2014 și acum supraveghează războiul extins.

Treizeci și trei de intrări denotă întâlniri sau apeluri cu Aleksey Dyumin, un fost bodyguard al lui Putin, care este acum guvernator al regiunii Tula. Dyumin se numără printre aliații apropiați ai lui Putin care au căzut sub bănuieli cu privire la legăturile cu Prigojin. În timp ce Prigojin era încă în marș către Moscova, în mass-media rusă au existat speculații că Dyumin ar putea să-l înlocuiască pe Șoigu în funcția de ministru al apărării și ar fi contribuit la negocierea acordului prin care Prigojin va depune armele și va părăsi Rusia în Belarus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.