Euro digital este aici. Proiectul lansat de UE generează teorii conspiraţioniste şi ostilitatea băncilor

0
120

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri cadrul legislativ pentru viitorul euro digital, un proiect care generează teorii conspiraţioniste şi ostilitatea băncilor fără a răspunde însă la o veritabilă aşteptare a cetăţenilor, transmite AFP.

„Pentru moment, euro digital pare o soluţie în căutarea unei probleme pe care să o rezolve”, ironizează eurodeputatul german, Markus Ferber. Potrivit acestuia, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană „trebuie încă să explice în mod convingător de ce am avea nevoie”.

Pentru BCE, dematerializarea crescută a plăţilor, în special în contextul exploziei comerţului electronic, necesită crearea unui euro digital, în caz contrar existând riscul ca moneda unică să fie concurată din ce în ce mai mult de criptomonede sau de versiunile digitale ale monedelor străine.

Instituţia cu sediul la Frankfurt a demarat în luna iulie 2021 un studiu cu privire la furnizarea de monede şi bancnote sub formă electronică, începând din 2027 sau 2028.

Proiectul de act normativ ce va fi prezentat miercuri ar urma să stabilească cadrul juridic necesar. Acest proiect va fi negociat timp de mai multe luni cu statele membre şi Parlamentul European.

Euro digital generează înainte de toate incertitudini alimentate de campaniile de dezinformare. Pe reţelele sociale au apărut zvonuri că se intenţionează eliminarea banilor gheaţă pentru a permite o supraveghere generalizată a cetăţenilor, prin intermediul controlului achiziţiilor şi tranzacţiilor lor financiare.

Cu toate acestea, moneda electronică nu va fi decât o opţiune de plată suplimentară, care va completa numerarul. Stocat pe un card sau pe telefonul mobil, euro digital va oferi o opţiune de plată care va conserva anonimatul.

Însă micile companii şi anumite asociaţii cu scop nelucrativ vor putea refuza să accepte plăţi cu euro digital, la fel ca şi persoanele fizice în cadrul tranzacţiilor lor personale, potrivit unei versiuni de a lucru a proiectului de reglementare consultat de AFP.

Euro digital „nu va înlocui numerarul” iar cetăţenii europeni vor fi liberi să îl utilizeze sau nu, a precizat săptămâna trecută François Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE. Va avea aceleaşi caracteristici ca şi banii lichizi şi va garanta respectul vieţii private, a dat asigurări François Villeroy de Galhau într-o conferinţă organizată la Paris.

China testează deja la scară largă un yuan digital. SUA şi Marea Britanie au şi ele în vedere o versiune electronică a monedelor lor.

„Atunci când totul devine digital, de ce moneda băncii centrale să fie singura care rămâne sub formă de hârtie?”, se întreabă François Villeroy de Galhau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.