Financial Times: Cum a ajuns Ucraina să tragă cu rachete nord-coreene în pozițiile rusești

0
89

Armata ucraineană a tras cu rachete fabricate în Coreea de Nord împotriva pozițiilor rusești, îndreptând munițiile Phenianului împotriva forțelor de invazie ale aliatului său, președintele Vladimir Putin, scrie Financial Times.

Armele nord-coreene, a căror utilizare de către Ucraina nu a fost raportată anterior, au fost arătate Financial Times de către trupele care operau sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad (MLRS) din era sovietică în apropierea orașului devastat Bahmut .

Originile armamentului evidențiază modul în care cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial a devenit un cazan amestecat pentru generații de echipamente militare mondiale , de la trusa sovietică învechită până la arme de precizie moderne.

Ruslan, un comandant de artilerie ucraineană, a spus că munițiile nord-coreene nu au fost favorizate de trupele sale din cauza ratei lor relativ ridicate de eșuare, multe dintre ele fiind cunoscute că nu explodează. Majoritatea au fost fabricate în anii 1980 și 1990, conform marcajelor lor.

Un membru al unității ucrainene Grad a avertizat FT să nu se apropie prea mult de lansator de rachete  atunci când echipajul trage munițiile nord-coreene, deoarece „sunt foarte nesigure și fac lucruri nebunești uneori”.

Jurnaliştii Getty Images și Radio Free Europe/Radio Liberty au fotografiat forțele ucrainene în posesia munițiilor nord-coreene în regiunea Zaporojie de sud la sfârșitul lunii iunie și în această lună, dar nu le-au identificat ca fiind din Coreea de Nord.

Soldații ucraineni au spus că rachetele au fost „sechestrate” de pe o navă de la o țară „prietenoasă” înainte de a fi livrate Ucrainei. Ei au refuzat să ofere detalii suplimentare.

Ministerul Apărării al Ucrainei a sugerat că rachetele au fost luate de la forțele ruse. „Le capturăm tancurile, le capturăm echipamentul și este foarte posibil ca acesta să fie și rezultatul desfășurării cu succes a unei operațiuni militare de către armata ucraineană”, a declarat Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării.

„Rusia a făcut cumpărături pentru diferite tipuri de muniții în tot felul de locuri, inclusiv Coreea de Nord și Iran”, a adăugat el.

Este foarte puțin probabil ca Coreea de Nord să furnizeze Ucrainei direct muniția, deoarece Phenianul a susținut invazia pe scară largă a Rusiei. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a zburat la Phenian săptămâna aceasta pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a armistițiului războiului din Coreea și pentru „întărirea cooperării” cu armata sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.