Glume între dictatori: Lukaşenko i-a spus lui Putin că luptătorii Wagner îl „stresează” pentru că vor să meargă în Polonia

0
75

Alexander Lukașenko, autoproclamatul președinte al Belarusului, i-a spus lui Vladimir Putin, în glumă, că luptătorii companiei militare private Wagner îl „stresează” pentru că vor să atace Polonia, scrie Pravda.ua.

„Poate că nu ar fi trebuit să o spun, dar o voi face. Wagnerii au început să ne streseze: ‘Vrem să mergem în Occident. Lăsaţi-ne’, ne spun ei”, i-a spus Lukaşenko lui Putin în timpul unei întâlniri pe care au avut-o duminică la Sankt Petersburg.

”De ce trebuie să mergeţi în Occident? ‘Păi, mergem într-o excursie la Varşovia, la Rzeszow’”, a spus preşedintele Belarusului cu un umor sarcastic, ironizând temerile Varşoviei, care şi-a mutat trupe în estul ţării, spre graniţa cu Belarusul, după ce luptătorii Wagner au început antrenamente cu forţele speciale ale Belarusului în apropierea frontierei. 

„Îi ţin în centrul Belarusului, aşa cum am convenit”, a adăugat Lukaşenko.

Lukaşenko se pare că a făcut afirmațiile de mai sus în glumă. O înregistrare video l-a arătat pe Putin zâmbind la aceste comentarii, precizează CNN.

Grupul militar privat Wagner se află în Belarus după ce Lukaşenko a ajutat la medierea unui acord pentru a pune capăt rebeliunii de scurtă durată a mercenarilor împotriva Moscovei.

Ucraina spune că până la 5.000 de luptători se află deja în ţară.

Săptămâna aceasta, Belarusul a anunţat că forţele sale vor organiza exerciţii cu luptătorii Wagner în apropierea graniţei cu Polonia, ceea ce a crescut tensiunile.

Vineri, Putin, fără a furniza nicio dovadă, a acuzat Polonia că vrea să anexeze părţi din Belarus, afirmând că orice agresiune va fi întâmpinată cu „toate mijloacele de care dispune”.

Aliaţii occidentali au răspuns la fel, Germania promiţând public că NATO va apăra Polonia, membră a alianţei sale, dacă va exista un atac asupra flancului său estic din partea trupelor Wagner din Belarus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.