Începând de astăzi fiecare român poate să fie acţionar la Hidroelectrica. Care este prețul unei acțiuni

0
100

 

Preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a anunţat că începând de vineri şi până pe 4 iulie toţi potenţialii investitori pot să achiziţioneze pachete de acţiuni la Hidroelectrica, precizând că fiecare român poate fi acţionar la această companie.

“Este un moment istoric pentru Hidroelectrica, este un moment istoric pentru piaţa de capital. De astăzi, în mod oficial, se lansează oferta publică iniţială pentru listarea Hidroelectrica. Este un moment mult aşteptat. Compania a lucrat intens în ultimii ani la acest proiect şi iată că astăzi ne aflăm într-o etapă extrem de avansată, care se va încheia pe data de 4 iulie. Începând de astăzi, până pe data de 4 iulie toţi potenţialii investitori pot să îşi manifeste intenţia de a achiziţiona pachete de acţiuni la Hidroelectrica. Începând de astăzi fiecare român poate să fie acţionar la Hidroelectrica”, a declarat Bogdan Badea, vineri, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că 15% din acţiunile pe care Fondul Proprietatea le are la Hidroelectrica vor fi scoase la vânzare .

“Împreună cu Fondul Proprietatea am luat decizia ca tranşa de retail, adresată oricăruia dintre dumneavoastră, să fie una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea, pentru că Fondul Proprietatea este vânzătorul acestui pachet de acţiuni, se va adresa românilor, iar dacă cererea este una extrem de ridicată se poate majora acest plafon până la 20%. Dacă nu mă înşel cred că este cea mai mare tranşă de retail dintr-o listare făcută în România şi ne bucură foarte mult că Hidroelectrica uşor, uşor se întoarce către români într-o manieră mult mai directă, nu numai prin serviciile pe care le prestăm, ci şi prin oferirea acestei posibilităţi de a deveni acţionari şi de a fi parte din viaţa companiei”, a explicat preşedintele directoratului Hidroelectrica. 

El a mai anunţat că în ultima perioadă au fost multe întâlniri cu potenţiali investitori. 

“În ultima perioadă, au avut loc nenumărate întâlniri cu potenţiali investitori, atât din zona investitorilor instituţionali din România, cât şi investitori instituţionali eligibili, practic de peste tot din lume. Interesul este unul foarte mare, am avut multe feed-backuri pozitive. Sigur că efortul pe partea companiei nu s-a terminat, vom continua în cursul acestei săptămâni şi următoarea săptămână să avem întâlniri şi să discutăm cu toţi potenţialii investitori care doresc să facă parte din această ofertă publică iniţială, atât în România, cât şi în alte ţări”, a mai transmis Bogdan Badea. 

Directorul general al Franklin Templeton România – administratorul Fondului Proprietatea – Johan Meyer, a declarat vineri, în aceeaşi conferinţă de presă, că acţionarul majoritar va rămâne statul român. 

“Acţionarul majoritar va rămâne acelaşi şi anume statul român. Este o oportunitate extraordinară atât pentru acţionarii de retail din România, cât şi pentru acţionarii instituţionali din România şi internaţionali să devină parte directă a acestei companii prin participarea la această ofertă. Din discuţiile iniţiale avute cu potenţialii investitori am văzut că există foarte mult interes şi un entuziasm special din partea lor cu privire la tranzacţie”, a afirmat Johan Meyer.

Bogdan Badea a fost întrebat care sunt estimările pentru dividende pentru perioada următoare şi la cât trebuie să se aştepte investitorii. 

“Politica de dividende care a fost aprobată ieri în Adunarea Generală a Acţionarilor este în linie cu politica de dividende pe care compania a avut-o în ultima perioadă, este doar un document care dă încredere investitorilor că ceea ce s-a întâmplat până acum în materie de politică de dividende la Hidroelectrica se va şi continua. Intenţia companiei pe lângă consolidarea şi creşterea performanţei din punct de vedere financiar este să aibă şi o creştere organică”, a mai transmis Bogdan Badea.

ASF a aprobat prospectul de vânzare a acţiunilor Hidroelectrica; preţul de ofertă: 94 lei – 112 lei/acţiune

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de joi, prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acţiuni, reprezentând 17,34% din numărul total al acţiunilor emise de Hidroelectrica, preţul de Ofertă fiind de 94 lei – 112 lei per acţiune, conform unui comunicat al ASF.

Oferta se va desfăşura pe perioada a 8 zile lucrătoare, în intervalul 23 iunie – 4 iulie 2023, şi este destinată atât segmentului de retail, cât şi investitorilor instituţionali.

După desfăşurarea ofertei publice de vânzare, societatea emitentă va finaliza demersurile începute şi se va adresa Bursei de Valori Bucureşti pentru obţinerea aprobării finale în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise.

Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei şi un profit de 4 miliarde de lei în 2022, Hidrolectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est şi este cel mai mare producător de energie electrică din regiune. Compania este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienţi casnici şi industriali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.