Imaginile neputinței. Cum arată lacul de acumulare Kakhovka după detonarea barajului de către ruși

0
198

Reporterul Dominic Waghorn, de la Sky News, a vizitat regiunea Herson pentru a raporta despre devastările provocate de distrugerea barajului Kakhovka.

Timp de șapte decenii, un vast rezervor a dominat peisajul din regiunea Herson, al doilea ca mărime din Europa.

Acum, a fost jefuit de cea mai mare parte a apei sale, drenată după ce barajul Kakhovka a fost aruncat în aer. Probele preliminare arată că rușii sunt de vină pentru acest incident.

Acolo unde tocmai fusese apă, bancuri de nisip uriașe se întind în depărtare. Arată ca un deșert.

Reporterul Sky News a traversat peisajul sterp cu Andriy Starko, un inginer a cărui sarcină era să pompeze apa din rezervor.

Cum te-ai simțit când ai auzit că au aruncat în aer barajul?.

„Nu credeam că s-ar putea întâmpla așa ceva. Nu pot să cred că un creier uman poate să ia în considerare un astfel de act barbar. Pur și simplu nu pot să cred asta”, a spus inginerul ucrainean.

Andriy știe că mii de hectare de teren agricol depind de apa pe care nu o mai poate pompa. Se teme și pentru propriul său viitor.

Și mai este ceva care îl îngrijorează pe el și pe toți cei din regiunea afectată.

Centrala nucleară de la Zaporojie

Sclipind în depărtare, peste nisip, se văd coșurile înalte ale centralei nucleare Zaporojie.

Andriy și-a exprimat îngrijorarea care se aude din ce în ce mai mult în Herson, iar acum guvernul ucrainean a avertizat că rușii au minat o parte din centrala electrică și ar putea să o arunce în aer.

„Te poți aștepta la orice de la ei. Nu cred că sunt un popor civilizat. Sunt doar imprevizibili. Sunt îngrijorat, da, sunt foarte îngrijorat”, a adăugat el.

În interiorul stației de pompare în care lucrează Andriy, sau cel puțin obișnuia, arată ca o scenă de la Cernobîl după de dezastru. Mașinile mari din epoca sovietică stau nemișcate. Ar trebui să facă un zgomot asurzitor, pompând apă în fiecare oră, acum că recolta este la doar câteva luni distanță. 

Ucraina poate fi faimoasă pentru pământul său fertil, dar nu este de mare folos fără apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.