Îndepărtarea statuilor și redenumirea străzilor: Rusia a pierdut Odesa pentru totdeauna

0
91

Atacurile recente care au vizat orașul din sudul Ucrainei, inclusiv catedrala sa ortodoxă, i-au determinat pe locuitori să pună sub semnul întrebării legăturile sale istorice cu Rusia.

În curtea Muzeului de Arte din Odesa, un ofițer de poliție a descuiat un container mare, gri și a tras ușile pentru a o dezvălui statuia Ecaterinei cea Mare. Era întinsă pe o tavă de suport de lemn, cu un braț ridicat ca de indignare și celălalt lângă ea, ținând în mână un sul care ordona construirea Odesei, scrie The Guardian.

Împărăteasa rusă, sau mai degrabă statuia ei de bronz, obișnuia să stea mândră pe un piedestal din inima orașului pe care l-a fondat la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Acum ea este aici, închisă într-o cutie departe de vederea publicului.

Îndepărtarea Ecaterinei, de neconceput înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei anul trecut, este o reflectare a stării de spirit dintr-un oraș care își pierde rapid orice sentiment cu privire la paginile din trecutul său legate de ruși, deoarece este supus focului susținut de Rachete rusești .

Primarul Odesei, Gennadiy Trukhanov, a fost cândva ferm în favoarea menținerii lui monumentului pe loc, dar s-a răzgândit la sfârșitul anului trecut pe fondul presiunii publice și a fost de acord cu înlăturarea acesteia.

„Cum le-aș putea explica părinților care și-au pierdut copiii sau copiilor care și-au pierdut părinții de ce există o împărăteasă rusă în mijlocul orașului nostru?” a întrebat el, într-un interviu la clădirea administrației orașului.

Înlăturarea lui Ecaterinei este doar o parte a unui program de „dezrusificare” care se desfășoară în toată Ucraina

Are o nuanță deosebită în Odesa, unde nu doar figura Ecaterinei leagă peisajul istoric și cultural de Moscova. Mulți dintre marii scriitori de limbă rusă erau din Odesa sau au petrecut timp acolo, locuitorii săi vorbesc în mare parte rusă, iar Catedrala Schimbarea la Față a fost sfințită de Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, în 2010.

Dar acum, președintele Putin realizează rapid un lucru pe care 30 de ani de independență ucraineană nu l-a făcut: transformă Odesa într-un oraș cu mândrie ucraineană.

Un baraj de atacuri cu rachete din ultimele două săptămâni, prima dată când centrul orașului a fost avariat semnificativ de la începutul războiului, este probabil să accelereze acest proces.

„Înainte de război, puțini oameni au crezut că este o idee bună să o doboare pe Ecaterina. Dar cu fiecare rachetă rusă care cade, numărul de oameni care doresc să scape de toată această moștenire devine din ce în ce mai mare”, a spus Oleksandr Babich, un istoric local care conduce o organizație de voluntari care furnizează echipamente armatei ucrainene.

Trukhanov a fost el însuși considerat de mult timp a fi pro-rus și a fost chiar acuzat că deține un pașaport rusesc secret, dar de când a început războiul s-a redenumit un patriot convins ucrainean. Duminica trecută, după ce rachetele au lovit obiective istorice din oraș, inclusiv catedrala, el sa adresat rușilor într-un videoclip.

„Dacă ai ști cât de mult te urăște Odesa, nu doar te urăște, ci te disprețuiește”, a spus el în rusă, cu fața contorsionată de furie.

Mulți alții care nutreau simpatii pro-ruse au fost, de asemenea, șocați de evenimentele din ultimele 18 luni și în special din ultimele două săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.