Recesiunea nu are loc. Ultrabogații lumii nu au fost niciodată mai bogați și continuă să cheltuiască în disperare

0
78

Așa-numita „recesiune a bogaților” – ideea că cei super bogați simt problemele economice mai mult decât alte grupuri în actualul context economic – ​​nu este o realitate și, de fapt, oamenii bogați nu au fost niciodată mai bogați, scrie Business Insider.

„Bogații sunt mult mai bogați astăzi decât erau înainte de pandemie. Au foarte puține datorii, cu dobândă fixă ​​pe 30 de ani, astfel că au împrumuturi cu dobânzi foarte mici”, potrivit șefului Moody’s, economistul Mark Zandi.

Noțiunea de recesiune a bogaților, pentru care Wall Street Journal a inventat recent termenul ”richcession” pentru a descrie o recesiune care are un impact disproporționat asupra celor bogăți – a luat amploare în acest an. Dar ideea este în mare parte o interpretare greșită a unor date economice, a spus Zandi, cum ar fi faptul că ultrabogații înapoiază ceasuri Rolex și alte bunuri de lux.

Totuși, acest lucru nu se întâmplă pentru că au devenit prea săraci pentru a-și permite un Rolex – gospodăriile cu venituri mari au peste un trilion în economii, estimează Zandi, iar cei mai bogați 1% dețin aproximativ 30% din toată averea națională, arată datele Fed. De fapt, top 1% cei mai bogați oameni nu au mai fost atât de bogat din 1989.

Mai degrabă, interesul consumatorilor s-a mutat în mare parte către servicii – experiențe, cum ar fi, de exemplu, biletele scumpe la concertul lui Taylor Swift – mai degrabă decât mărfuri și produse care au avut o cerere mare în timpul pandemiei. Majoritatea americanilor au „cheltuit” acum cererea de bunuri, dar au încă o cerere reprimită pentru servicii, spune Zandi.

„Este doar o schimbare a preferințelor”, a adăugat el, spunând: „Ei fac lucruri, așa că acolo sunt banii. O vor vedea pe Taylor Swift pentru 2.000 de dolari. Nu cumpără ceasuri Rolex.”

Și, în timp ce Rolex-ul poate fi un articol râvnit în rândul unui grup mai tânăr de noi bogați cheltuitori, ultra bogații cheltuiesc probabil mult mai mult pe un ceas Patek Philippe.

Cheltuitorii fără limită

Cei bogați cheltuiesc de fapt mai mult acum decât înainte de pandemie, potrivit Claudiei D’Arpizio, partener la firma de consultanță Bain & Company. Din experiența ei, cheltuielile de lux sunt strâns corelate cu piața de valori, iar investitorii s-au bucurat de randamente frumoase până în acest an, deoarece S&P 500 revine de la minimele din 2022.

„Există și motive psihologice, cum ar fi sentimentul că trăiești o singură dată”, a spus D’Arpizio pentru Insider.

Aceasta a adăugat: Frica de COVID a creat un fel de… atitudine egoistă, iar oamenii sunt mai concentrați să se simtă bine mai mult decât alte subiecte. Așa că nu vedem o reducere a consumului, să fim sinceri.”

Vânzările pe piața globală de bunuri și servicii de lux au crescut cu 20%, până la 1,5 trilioane de dolari anul trecut, cu aproximativ 10% mai mari decât profiturile înregistrate în 2019, a estimat Bain & Company.

Sectorul serviciilor de lux a fost un punct deosebit de fierbinte. Vânzările din industria ospitalității de lux s-au dublat cu peste 211 miliarde dolari, parțial cauzate de cererea puternică de călătorii.

Scott Dunn, un planificator de vacanțe de lux și operator de turism, spune că rezervările de vacanță de lux au crescut cu 34% în ultimele șase luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Valoarea medie a unei vacanțe este evaluată în jur de 35.000 de dolari, dar prețul pentru vacanțele planificate poate depăși 400.000 de dolari, a declarat directorul general al Scott Dunn pentru America de Nord, Bridget Lackie, pentru Insider.

Vacanțele din partea superioară a spectrului implică consumatori bogați care trec excursii inedite pe lista lor, precum expediții în Arctic, o rezervare privată după programul de lucru la Vatican sau călătorii în locuri care sunt accesibile doar cu elicopterul, a spus Lackie.

„Pandemia a schimbat modul în care oaspeții noștri abordează călătoriile. Majoritatea acestora simt că timpul a fost pierdut, așa că vor să compenseze anii în care totul a fost închis”, a adăugat Lackie.

Imobiliare de lux

Cererea pentru bunuri imobiliare de lux a rămas, de asemenea, ridicată, prețurile proprietăților de lux crescând cu 5% față de anul precedent, estimează Redfin. Deși ratele mari ale creditelor ipotecare au înghețat cea mai mare parte a pieței de locuințe rezidențiale, cumpărătorii bogați nu par să fie descurajați de costurile ridicate ale împrumuturilor, dacă acest lucru înseamnă un stil de viață de cea mai bună calitate.

Jennifer Stillman, un agent din New York pentru grupul imobiliar de lux Douglas Elliman, spune că interesul a rămas la cote ridicate chiar și pentru unele proprietăți „cu prețuri bune”, care poartă etichete de prețuri de aproximativ 4 milioane de dolari și mai mult și includ facilități generoase precum terenuri de tenis încorporate, piscine și restaurante care sunt exclusiv pentru chiriași.

„Vara este de obicei mai lentă pentru noi. Dar am fost destul de ocupați”, a spus Stillman.

Și, deși Zandi spune că se așteaptă o stopare a consumatorilor în cee ace privește achiziția de bunuri, bogații au continuat să cumpere articole cu preț ridicat și anul trecut. Vânzările de mașini de lux au înregistrat un nou record, crescând cu 6%, până la 627 de miliarde de dolari în 2022. La fel și vânzările de iahturi și avioane private, care au crescut cu 18%, până la 28 de miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.