„Istoria se repetă”: atacul israelian transformă din nou Jenin în zonă de război

0
106

În centrul Jenin și la intrarea principală în tabăra de refugiați a orașului, pământul s-a cutremurat de boom-ul exploziilor, reprize de artilerie și mitralieră au înecat sirenele ambulanței și strigătele și țipetele. 

Drumurile erau pline de carcase de gloanțe și sticlă spartă, iar aerul a fost umplut cu gaze lacrimogene și stropi de fum negru de la anvelopele arse, aprinse pentru a bloca accesul și vederea israelienilor, scrie The Guardian.

Jenin, un oraș afectat de sărăcie din nordul Cisiordaniei ocupate, a fost martor la unele dintre cele mai grave lupte ale celei de-a doua intifade, sau revoltă palestiniană, din anii 2000. Două decenii mai târziu, războiul la scară largă a revenit pe străzile orașului, aducând la suprafață vechi traume pentru generațiile mai în vârstă și deschizând ochii celor mai tineri.

Lupte aprige au izbucnit în tabăra de refugiați claustrofobă, asemănătoare unui ghetou din Jenin, care găzdudiește aproximativ 11.000 de oameni, de luni, la primele ore ale zilei, când Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au lansat Operațiunea Home and Garden, cea mai mare ofensivă din Cisiordania din ultimii 20 de ani.

Cel puțin opt palestinieni uciși

Până la sfârșitul după-amiezii, cel puțin opt palestinieni au fost uciși în primele lovituri majore cu drone din Cisiordania și în lupte la sol în care au fost dislocați până la 2.000 de soldați israelieni. Buldozerele – un alt semn distinctiv al celei de-a doua intifade – au distrus sau avariat case, mașini și străzi. IDF a spus că au fost folosite pentru a curăța drumurile de dispozitive explozive improvizate.

În spitalul local era haos, cu electricitate intermitentă: sângele curgea pe podea, în timp ce oamenii care căutau adăpost fumau țigări în afara sălilor de tratament și încercau să doarmă puțin pe coridoarele mai liniștite. Opt cadavre zăceau în morgă în timp ce membrii familiei plângând mergeau încoace și încolo, relatează The Guardian.

„Aceasta este una dintre cele mai proaste zile pe care le-am avut vreodată”, a spus dr. Mahmoud Baslit, un chirurg ortoped care a lucrat la spitalul guvernamental Jenin în ultimii patru ani. El a spus că spitalul tratează 35 de persoane rănite în raid, dintre care aproximativ 10 au necesitat operații.

Ce semnificație are orașul Jenin

Jenin, care găzduiește una dintre cele mai mari tabere din Cisiordania înființate pentru palestinienii expulzați din casele lor după crearea Israelului, a fost mult timp un centru de rezistență al ocupației israeliene care durează de 55 de ani a teritoriilor palestiniene. Astăzi încă suferă de ratele ridicate ale sărăciei, criminalității și șomajului, iar luptele armate între forțele israeliene și grupurile militante palestiniene pe străzile înguste sunt obișnuite.

Autoritatea palestiniană semiautonomă, văzută de mulți palestinieni ca fiind puțin mai mult decât un subcontractant pentru ocupația israeliană, nu are nicio prezență sau legitimitate aici, iar o nouă generație de luptători, care nu primesc neapărat ordine de la facțiunile tradiționale palestiniene, ajung la maturitate.

Tabăra este epicentrul noului val de violență care a cuprins Israelul și teritoriile palestiniene. Potrivit IDF, 50 de atacuri cu împușcături împotriva israelienilor în ultimii doi ani au avut originea în Jenin și 19 suspecți s-au adăpostit acolo.

În martie 2022, armata a lansat operațiunea Breakwater, concentrându-se asupra Jenin și a orașului din apropiere Nablus, ca răspuns la o serie de atacuri teroriste palestiniene. În cele 15 luni de atunci, ambele orașe s-au confruntat cu raiduri IDF nocturne și unele dintre cele mai grave vărsări de sânge din Cisiordania din ultimele decenii. Mulți tineri din tabăra pe care Guardian i-a întâlnit în vizitele anterioare spun că nu au de ales decât să ridice arme pentru a-și apăra casa împotriva incursiunilor israeliene.

În ciuda eforturilor israeliene de a păstra ordinea, situația s-a deteriorat, iar atacurile palestiniene devin mai mortale: patru israelieni au fost uciși la o benzinărie din Cisiordania luna trecută.

Bilanțul din 2023: 133 palestinieni și 24 de israelieni, uciși

Cel puțin 133 de palestinieni și 24 de israelieni au fost uciși până acum în 2023, ceea ce înseamnă că anul acesta este pe cale să fie cel mai sângeros din Cisiordania și Israel din 2005. Două operațiuni surpriză israeliene în Fâșia Gaza blocată în ultimul an au dus la moartea a alți 83 de palestinieni și a unui israelian.

În ultimele câteva săptămâni, luptele din Jenin au crescut. Luna trecută, IDF a fost forțată să trimită un elicopter de luptă pentru prima dată în două decenii pentru a ajuta la salvarea unei unități terestre care a întâmpinat o rezistență neașteptat de acerbă, inclusiv utilizarea dispozitivelor explozive improvizate pe care armata le-a asemănat cu cele folosite în Liban în 2006.

Într-o altă evoluție fără precedent, o rachetă rudimentară a fost lansată spre Israel din Jenin săptămâna trecută, într-un ecou al modului în care gruparea militantă Hamas și-a construit arsenalul în Gaza.Operațiunea Home and Garden a vizat ceea ce armata a numit un centru de comandă în tabăra Jenin, folosit ca bază de siguranță și centru de strategie, arme și comunicații.

La spitalul din Jenin, însă, trei supraviețuitori ai unei lovituri cu drone au spus că, după bombardamentele inițiale, israelienii păreau să atace la întâmplare. „A lovit pe cineva care stătea la 5 metri în fața mea”, a spus Abu Ayham, un pompier de 37 de ani, care a fost martor la pagubele cauzate de atacurile israeliene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.