22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Kim Jong Un a ajuns în Rusia. Ce își doresc Phenianul și Moscova unul de la celălalt?

Kim Jong Un a sosit marți în Rusia pentru o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, unde se așteaptă să-și ofere reciproc sprijin sporit în conflictele lor tot mai mari cu Occidentul, scrie AP.

Se așteaptă ca Kim să caute ajutor economic și tehnologie militară rusă în schimbul munițiilor care vor fi folosite în războiul Rusiei din Ucraina.

Agenția de presă centrală coreeană oficială din Coreea de Nord a declarat că Kim s-a urcat duminică după-amiază în trenul său personal cu destinația Rusia, însoțit de membri ai partidului de guvernământ, ai guvernului și ai armatei.

După decenii de relații complicate, calde și reci, Rusia și Coreea de Nord s-au apropiat de la invazia Ucrainei de către Moscova în 2022. Legătura a fost determinată de nevoia lui Putin de provizii de război și de eforturile lui Kim de a-și consolida parteneriatele cu aliații tradiționali Moscova și Beijing în timp ce încearcă să iasă din izolarea diplomatică.

Armata din Coreea de Sud a confirmat că trenul a intrat în Rusia marți devreme, a declarat Jeon Ha Gyu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud, fără a detalia modul în care armata a obținut informațiile. 

Agențiile de presă ruse l-au citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a confirmat că Kim a intrat în Rusia și au raportat că trenul său a traversat râul Razdolnaya, la nord de Vladivostok.

Ce vrea Kim de la Putin și ce oferă în schimb

Oficialii identificați în fotografiile din mass-media de stat nord-coreene pot sugera ce ar putea căuta Kim de la Putin și ce ar fi dispus să ofere.

Kim este aparent însoțit de Jo Chun Ryong, un oficial al partidului de guvernământ responsabil de politicile privind munițiile, care s-a alăturat liderului în turneele recente ale fabricilor producătoare de obuze de artilerie și rachete, a declarat Ministerul Unificării din Coreea de Sud.

Coreea de Nord ar putea avea zeci de milioane de obuze de artilerie și rachete bazate pe modele sovietice care ar putea da un impuls uriaș armatei ruse din Ucraina, spun analiștii.

De asemenea, în fotografii au fost identificați Pak Thae Song, președintele comitetului de știință și tehnologie spațială din Coreea de Nord, și admiralul Kim Myong Sik, care sunt legați de eforturile nord-coreene de a achiziționa sateliți spion și submarine cu rachete balistice cu capacitate nucleară. Experții spun că Coreea de Nord s-ar lupta să dobândească astfel de capacități fără ajutor extern, deși nu este clar dacă Rusia ar împărtăși tehnologii atât de sensibile.

Kim Jong Un ar putea căuta, de asemenea, surse de energie și alimente extrem de necesare, spun analiștii. Ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko a declarat că Rusia poate discuta despre ajutor umanitar cu delegația nord-coreeană, potrivit agențiilor de presă ruse.

Delegația lui Kim include probabil și ministrul său de externe, Choe Sun Hui, și cei doi oficiali militari ai săi de top, mareșalii armatei populare coreene Ri Pyong Chol și Pak Jong Chon.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.