Lovitură de teatru. Erdogan vrea aderarea Turciei la UE în schimbul permiterii Suediei să adere la NATO

0
111

Ucraina nu este singura țară din Europa care dorește aderarea la NATO – Suedia are trimisă deja cererea, dar progresul a fost îngreunat de obiecțiile Turciei.

Este necesar consimțământul unanim al tuturor membrilor existenți pentru a aproba noi membri, dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a renunțat la poziția conform căreia Suedia nu a făcut suficiente împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan, pe care Turcia îl vede în afara legii.

Până acum, când, Erdogan a cerut ca UE să deschidă ușa Turciei înainte ca parlamentul său să aprobe candidatura Suediei la NATO, scrie Sky News.

Încercarea Turciei de a adera la UE a fost înghețată de ani de zile, discuțiile de aderare fiind lansate pentru prima dată în 2005. 

„Facem apel la aceste țări care fac Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani”, a spus Erdogan, vorbind înainte de plecarea sa la summitul NATO de la Vilnius.

„În primul rând, veniți și deschideți calea Turciei la Uniunea Europeană și apoi vom deschide calea pentru Suedia, așa cum am făcut pentru Finlanda”, a spus el.

Suedia și Finlanda au lansat o ofertă comună pentru a deveni membre NATO, dar în timp ce Finlanda a primit undă verde în aprilie, Turcia și Ungaria nu au aprobat încă Suedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.