Adevărata miză a summitului de la Vilnius. NATO ar urma să scurteze procesul de aderare a Ucrainei

0
122

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat luni că statele membre vor examina la summitul de la Vilnius reducerea la un singur pas a procesului de aderare a Ucrainei la NATO, scrie Reuters.

Vorbind la o conferinţă de presă înaintea summitului, Stoltenberg a spus că una dintre propunerile pe care aliaţii le vor discuta pentru a apropia Ucraina de NATO este suprimarea Planului de Acţiune pentru aderarea la NATO, astfel că în cazul unei viitoare aderări a Ucrainei s-ar trece „de la un proces din doi paşi la un proces cu un singur pas”.

Întrebat precis dacă există deja o decizie în acest sens, el a răspuns că încă nu a fost luată o decizie definitivă. „Se desfăşoară consultări şi astăzi vor fi alte reuniuni. Dar sunt sigur că toţi aliaţii vor fi de acord asupra unui mesaj foarte clar de asemenea în ce priveşte Ucraina”, a adăugat Stoltenberg.

De partea sa, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că NATO a decis deja să renunţe la MAP în cazul Ucrainei. „După discuţii intensive, aliaţii NATO au ajuns la un consens de a elimina MAP (Membership Action Plan) din calea aderării Ucrainei. Salut această decizie îndelung aşteptată care scurtează drumul nostru către NATO”, a transmis Kuleba.

De asemenea, un responsabil occidental a declarat agenţiei France Presse, cu condiţia anonimatului, că aliaţii NATO „sunt pregătiţi” să elimine pentru Ucraina respectivul plan. Totuşi, adaugă acelaşi oficial, „chiar dacă acesta va fi suprimat, Ucraina tot va trebui să efectueze alte reforme înaintea aderării la NATO”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aşteptat la summitul NATO din 11-12 iulie, cere angajamente clare asupra unei perspective de aderare de îndată ce războiul cu Rusia se va încheia. Dar statele membre încă mai caută o linie comună asupra garanţiilor de securitate pe care sunt dispuse să le ofere Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.