Nevoia de împrumuturi a Guvernului ar urma să crească la un nivel record

0
106

Necesarul brut de finanţare al Guvernului – suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar, dar şi rostogolirea datoriei vechi ce vine la plată – poate ajunge în acest an la un nivel record, potrivit calculelor Profit.ro.

Deficitul poate ajunge anul acesta la 5,5%, potrivit informaţiilor Profit.ro.

Autorităţile au renunţat la ţinta de deficit bugetar de 4,4% pentru 2023, de aproape 70 de miliarde de lei, şi au discutat cu Comisia Europeană permisiunea – având în vedere că România este deja monitorizată într-o procedură de deficit excesiv – pentru un deficit care să fie chiar şi cu peste 1 punct procentual mai ridicat faţă de ţinta de 4,4%. 

Surse diferite din Ministerul Finanţelor şi din Guvern au declarat pentru Profit.ro că pentru anul 2023 a fost agreată cu reprezentanţi ai Comisiei încadrarea într-un deficit de 5,5%. 

Rămâne de văzut ce ţintă de deficit îşi va stabili Guvenul la rectificarea din vară şi cum va reuşi să încheie la final de an. Faptul că a fost agreată cu Comisia Europeană o nouă limită de deficit, mai ridicată, în cadrul căreia România să nu rişte suspendarea unor fonduri UE ca umare a depăşirii ţintei iniţiale de 4,4%, nu înseamnă obligatoriu că Guvernul va ajunge la maximul noii limite, însă probabil se va situa destul de aproape.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat recent, întrebat de jurnalişti, că este exclus ca deficitul să fie mai mare de 5% în acest an. Potrivit informaţiilor Profit.ro, Ministerul Finanţelor şi-a negociat însă informal cu CE spaţiu pentru un deficit mai mare de 5%, condiţionat de măsuri de corecţie, pe venituri şi cheltuieli. Guvernul ar putea prezenta, însă, la rectificarea din vară o ţintă de deficit bugetar până în 5%, urmând să revină asupra deficitului la a doua rectificare, de pe finalul anului, în funcţie de cum decurg lucrurile. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.