Niciun învingător clar la alegerile din Spania. Rezultatele sfidează previziunile

0
94

Spania pare destinată unor negocieri politice fără precedent după alegerile de duminică, când niciun partid nu a câștigat suficiente locuri parlamentare pentru a forma un guvern, scrie CNN.

Perspectivele pentru formarea unei coaliții rămân acum incerte.

Cu peste 99% din voturi numărate, Partidul Popular de centru-dreapta (PP) urmează să fie primul, câștigând 136 de locuri. Partidul de extremă-dreapta Vox, un posibil partener de coaliție al PP, va câștiga 33 de locuri.

Între timp, partidul socialist de centru-stânga al prim-ministrului Pedro Sanchez, la guvernare, este pe cale să câștige 122 de locuri, iar partidul, Sumar, de extremă stânga, 31 de locuri.

Pentru a guverna, un partid sau o coaliție trebuie să obțină o majoritate de de 176 de locuri în legislatura de 350 de locuri.

Liderul PP Alberto Nunez Feijoo s-a declarat „foarte mândru” în timpul unui discurs la sediul partidului, lăudând faptul că cota de vot a partidului său a crescut de la 21% la 33%.

De la premier demisionar la formarea unui guvern

Rezultatul semnifică faptul că Sanchez a trecut de la un probabil statut de premier demisionar la cel de potenţial candidat la formarea unui alt guvern. De asemenea, a torpilat aproape complet perspectiva ca un partid de extremă dreapta să participe la un alt guvern european, aşa cum preconizau sondajele, cu o coaliţie între PP şi Vox.

Firma de consultanţă Teneo a plasat şansele lui Sanchez de a forma o coaliţie mult peste cele ale liderului PP, Alberto Nuñez Feijoo, cu o probabilitate de 45% ca acesta să poată negocia un acord cu Sumar, de extremă-stânga, şi cu partide mai mici. Dar a atribuit acelaşi procent de probabilitate pentru necesitatea unor noi alegeri.

Lipsa unui rezultat clar a aruncat o umbră asupra actualei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene şi riscă să neliniştească pieţele.

Vorbind în faţa unor susţinători entuziasmaţi în faţa sediului central al PSOE din Madrid, duminică târziu, Sanchez a declarat că spaniolii au respins „blocul care priveşte înapoi, care a propus o anulare totală a tuturor progreselor pe care le-am făcut în ultimii patru ani”.

Într-un discurs mai discret la sediul PP din cealaltă parte a oraşului, Feijoo a insistat că partidul său a câştigat alegerile şi că va încerca să evite incertitudinea, vorbind cu toate partidele care doresc să formeze un guvern. Liderul Vox, Santiago Abascal, a declarat că Sanchez ar putea bloca orice încercare a dreptei de a forma un guvern.

Regele Felipe al VI-lea îl va invita pe Feijoo, cel care a obţinut cel mai mare număr de voturi, să încerce să obţină postul de prim-ministru. Într-o situaţie similară, în 2015, liderul PP Mariano Rajoy a refuzat invitaţia regelui, spunând că nu a putut obţine sprijinul necesar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.