Se reiau discuţiile pe măsurile fiscale de reducere a deficitului. Liberalii nu susţin măsurile care să afecteze mediul de afaceri

0
71

PNL şi PSD reiau, săptămâna aceasta, discuţiile privind măsurile fiscale care să ducă la reducerea deficitului bugetar.

Surse liberale au precizat că PNL nu susţine introducerea de măsuri care să afecteze mediul de afaceri şi susţine reducerea cheltuielilor, la nivelul instituţiilor statului, fiecare ministru urmând să îşi vină cu un astfel de plan. În privinţa TVA, este posibil să rămână doar două cote, de 9% şi 19 % şi să dispară TVA-ul de 5%, scrie News.ro.

Liberalii vor merge în coaliţie cu principiul că măsurile impuse la nivelul Executivului nu trebuie să afecteze mediul de afaceri şi susţin că şi la nivelul instituţiilor statului trebuie să se vină cu un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor. 

PNL vrea ca fiecare ministru să vină cu un plan de reducere a cheltuielilor, care să nu includă concedieri. 

În privinţa TVA, s-a  discutat despre păstrarea a doar două cote de TVA, de 9% şi 19% şi renunţarea la cota de 5%. În privinţa impozitului pe clădirile scumpe, s-a cerut o analiză privind media europeană şi exemplele din ale ţări privind introducerea unui astfel de impozit. 

Măsurile fiscale ar urma să fie prezentate în acelaşi timp cu rectificarea bugetară, Executivul fiind presat să arate prin aceasta că poate reduce deficitul, astfel încât să respecte acordul cu Comisia Europeană. 

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va rămâne 9% la mâncare şi la medicamente, întrebând de ce pentru cluburi TVA este de 5% şi dacă este normal acest lucru, precizând că sunt prea multe excepţii în România.

“În discuţia mea cu Comisia – şi au dreptate, ”Domnule, trebuie să fie o ordine, nu puteţi veni cu şapte tipuri de TVA. Hotărâţi-vă!”. Şi am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertaţi-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? Vă întreb pe dumneavoastră, e normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepţii în România, lucru pe care nu ni l-a spus numai Comisia, l-au spus toate forurile financiare. Să pierdem toate fondurile europene şi să intre România într-un colaps, eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea şi voi ieşi la dumneavoastră, la televiziuni, la presă unde doriţi şi o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizii”, a afirmat Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.