O nouă eră a călătoriilor aeriene? Un magnat britanic intenționează să lanseze o companie aeriană electrică

0
77

Antreprenorul britanic Dale Vince și-a anunțat luni intenția de a lansa o companie aeriană electrică care va fi alimentată cu energie regenerabilă – iar cei din spatele proiectului speră că va marca începutul unei noi ere în călătoriile aeriene, scrie CNBC.

Formarea Ecojet reprezintă cea mai recentă încercare de a reduce amprenta de mediu a aviației. Zborurile în Marea Britanie vor începe în 2024. Vor urma călătorii în Europa continentală, iar călătoriile pe distanțe lungi sunt, de asemenea, în lucru.

Ecojet va folosi avioane turbopropulsoare cu 19 și 70 de locuri. Deși obiectivul este ca avioanele să folosească în cele din urmă motopropulsoare electrice cu hidrogen, zborurile inițiale nu o vor face.  

„Pe termen scurt, pentru a asigura rutele și o licență de la Autoritatea Aviației Civile, Ecojet va zbura inițial folosind avioane cu combustibil convențional”, se arată într-un comunicat emis luni.

Primele modernizari sunt programate pentru 2025, la un an după începerea zborurilor. Mesele de la bord vor fi pe bază de plante, iar plasticul de unică folosință va fi casat.

Reutilizarea avioanelor în loc de a construi altele noi „va economisi 90.000 de tone de carbon pe an”, se spune omul de afaceri. 

„Singurul produs secundar va fi apa, care poate fi captată și eliberată în atmosfera inferioară pentru a evita efectele dăunătoare ale urmelor de vapori (n.r. sunt nori în formă de linie produși de evacuarea motoarelor de aeronave sau de modificările presiunii aerului)”, a adăugat acesta.

Vince, care este fondatorul companiei britanice de energie Ecotricity, este optimist cu privire la perspectivele Ecojet. „Întrebarea cum să creăm călătorii aeriene sustenabile pentru mediu a afectat mișcarea ecologică de zeci de ani”, a spus el.

El a descris Ecojet ca fiind „de departe cel mai important pas către o soluție reală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.