Oamenii de știință au descoperit o stea spectaculoasă. Janus este o pitică albă „cu două fețe”

0
112

Unii oameni au două fețe, la figurat vorbind desigur. Anticul zeu roman Janus avea două fețe, la propriu – cu una privind înainte și alta înapoi, reprezentând tranziția și dualitatea. Dar o stea cu două fețe? 

Oamenii de știință au observat o stea pitică albă – o rămășiță stelară fierbinte care se numără printre cele mai dense obiecte din cosmos – pe care au poreclit-o Janus datorită faptului că are distincția particulară de a fi compusă din hidrogen pe o parte și heliu pe de altă parte.

„Janus este zeul roman cu două fețe, așa că am crezut că este foarte potrivit. Mai mult decât atât, Janus este zeul tranziției, iar pitica albă ar putea fi în prezent în tranziție de la o atmosferă formată din hidrogen la una formată din heliu”, a declarat Ilaria Caiazzo, cercetător postdoctoral Caltech în astrofizică și autor principal al studiului publicat săptămâna aceasta în jurnalul Nature.

Steaua este situată în galaxia noastră, Calea Lactee, la aproximativ 1.300 de ani lumină de Pământ, în direcția constelației Cygnus. Un an lumină este distanța pe care o parcurge lumina într-un an, 9,5 trilioane de km.

Janus este destul de masivă pentru o pitică albă, cu o masă cu 20% mai mare decât cea a soarelui nostru comprimat într-un obiect cu un diametru care ajunge la jumătate din cel al Pământului. Se rotește pe axa sa la fiecare 15 minute – foarte rapid, având în vedere că aceste stele se rotesc de obicei la fiecare câteva ore până la câteva zile.

„Piticile albe se formează la sfârșitul vieții unei stele. Aproximativ 97% din toate stelele sunt destinate să devină pitice albe atunci când mor”, a spus Caiazzo.

„Soarele nostru, de exemplu, arde în prezent hidrogen în miezul său. Când hidrogenul din nucleu este epuizat, soarele va începe să ardă heliu în carbon și oxigen. Când și heliul dispare din centru, soarele își va ejecta straturile exterioare în spațiu într-un eveniment numit nebuloasă planetară, iar miezul se va contracta încet și va deveni o pitică albă” .

Vestea bună pentru pământeni este că ar trebui să treacă 5 miliarde de ani până să se va întâmpla acest lucru cu Soarele nostru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.