Patru locuri de muncă pe care AI le va înlocui. Categoriile care vor fi nevoite să-și schimbe locul de muncă până în 2030

0
82

Aproape 12 milioane de oameni care au locuri de muncă cu cerere în scădere ar putea avea nevoie să-și schimbe locul de muncă până în 2030.

Asta arată un nou studiu McKinsey Global Institute care a examinat modul în care creșterea AI și alți factori precum îmbătrânirea populației și comerțul electronic ar putea afecta angajările din SUA în anii următori. 

În ultimii câțiva ani, boom-ul de schimbare a locului de muncă numit ”Marea Demisie” a fost condus de lucrătorii care căutau salarii mai bune și echilibru în cariera lor. Dar, de acum până în 2030, cercetătorii McKinsey au proiectat că 11,8 milioane de lucrători vor trebui să-și schimbe locul de muncă nu pentru că vor, ci pentru că trebuie. Aproximativ nouă milioane dintre ei ar putea fi nevoiți să-și găsească noi locuri de muncă în noi industrii, arată studiul. 

Michael Chui, partener la McKinsey Global Institute, care a cercetat impactul noilor tehnologii asupra afacerilor și co-autor al studiului, a declarat pentru Insider că 75% din viitoarele locuri de muncă afectate sunt în patru categorii: reurse umane (HR), servicii pentru clienți și vânzări, servicii alimentare și lucrători industriali (de exemplu, producție).

Se așteaptă ca lucrătorii cu salarii mai mici să fie cei mai afectați de aceste schimbări. Studiul a constatat că americanii cu locuri de muncă cu salarii mai mici au șanse de până la 14 ori mai mari de a avea nevoie să-și schimbe ocupația până în 2030. În același timp, studiul a constatat că cererea pentru profesii cu salarii mai mari în industrii precum sănătatea, tehnologia și transportul este probabil să crească considerabil. 

Locurile de muncă care vor crește și se vor micșora în următorul deceniu

Chui a subliniat patru factori cheie care conduc schimbările proiectate în cererea de forță de muncă. 

În primul rând, este automatizarea locurilor de muncă, care ar putea fi alimentată de creșterea tehnologiilor AI generative precum ChatGPT . Studiul a constatat că până la 30% din orele lucrate în prezent în SUA ar putea fi automatizate până în 2030. 

„Va schimba numărul de ore de lucru pe care oamenii trebuie să le facă atunci când mașinile fac o parte din munca lor”, a spus el. 

Cercetătorii au spus că se așteaptă ca inteligența artificială generativă să îmbunătățească modul în care lucrează oamenii și nu să înlocuiască un număr semnificativ dintre ei. Ei au spus că cel mai mare impact negativ al automatizării ar putea fi asupra serviciilor pentru clienți și vânzări și profesiilor în servicii alimentare. 

Studiul a estimat că, în cadrul celor patru categorii cele mai afectate, cererea de funcționari, vânzători cu amănuntul, asistenți administrativi și casieri, în special, va scădea fiecare cu peste 600.000 de locuri de muncă până în 2030, în parte pentru că aceste locuri de muncă „implică o pondere mare de sarcini repetitive, colectare de date și procesare elementară a datelor, toate activitățile pe care sistemele automate le pot gestiona eficient.” 

Al doilea factor este creșterea continuă a cumpărăturilor online. 

„Dacă oamenii cheltuiesc relativ mai mult pe comerțul electronic decât în ​​comerțul cu amănuntul, este posibil să aveți mai puține nevoi pentru un agent de vânzări care lucrează într-un magazin, dar veți avea nevoie de mai mulți oameni care să conducă lucruri și veți avea mai multe cereri în depozite”, a spus Chui.

Din cauza boom-ului comerțului electronic, cercetătorii au estimat că categoria serviciilor de transport va înregistra o creștere a locurilor de muncă cu 9% până în 2030.

În al treilea rând, America îmbătrânește, iar oamenii de vârste diferite tind să aibă modele de cheltuieli diferite . Chui a spus că acest lucru ar putea duce la o cerere mai mică pentru unele locuri de muncă și la creșterea cererii pentru altele, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății.

„Totul, de la asistență medicală până la chirurgi și radiologi”, a spus el.

În al patrulea rând, în ciuda creșterii producției din SUA , Chui a spus că câștigurile de productivitate ar putea duce la necesitatea industriei de a avea mai puțini lucrători decât înainte. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.