Raport servicii secrete SUA: Nu există dovezi directe că pandemia de Covid-19 a început în laboratorul Wuhan

0
96

Agenţiile de informaţii americane nu au găsit nicio dovadă directă că pandemia de Covid-19 a izbucnit dintr-un laborator chinez, se arată într-un raport declasifica, citat de BBC.

Biroul Directorului de Informaţii Naţionale (ODNI) a declarat că atât o origine naturală, cât şi una de laborator rămân scenarii plauzibile.

Acesta a precizat că majoritatea agenţiilor de informaţii din SUA sunt de acord că virusul nu a fost modificat genetic sau „adaptat în laborator”.

Originile pandemiei au făcut obiectul unei dezbateri aprige în SUA.

Teoria scurgerilor din laboratoare a fost respinsă cu fermitate de China.

Raportul ODNI a fost publicat vineri seară, după ce Congresul a adoptat în martie o lege care dădea 90 de zile serviciilor de informaţii americane pentru a declasifica ceea ce ştia despre Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).

„Agenţia Centrală de Informaţii şi o altă agenţie rămân în imposibilitatea de a determina originea exactă a pandemiei Covid-19, deoarece ambele ipoteze (naturală şi de laborator) se bazează pe ipoteze semnificative sau se confruntă cu provocări legate de rapoarte contradictorii”, se arată în raportul de 10 pagini.

Patru agenţii cred că virusul a fost transferat de la animale la oameni, se arată în concluzii.

Alte două agenţii – Departamentul pentru Energie şi FBI – continuă să creadă că virusul s-a scurs dintr-un laborator.

Constatările au precizat că serviciile de informaţii din SUA încă nu pot exclude posibilitatea ca virusul să provină dintr-un laborator.

Toate agenţiile de informaţii americane sunt de acord că Covid-19 nu a fost dezvoltat ca armă biologică, se arată în raport.

Acesta a precizat că WIV şi armata chineză au colaborat în activitatea privind coronavirusurile pentru necesităţile de sănătate publică, deşi nu şi în cazul unor infecţii care ar fi putut, în mod plauzibil, să genereze Covid-19.

Dar raportul a menţionat, de asemenea, că oamenii de ştiinţă de la WIV au creat „chimeri”, sau combinaţii de coronavirusuri, şi au folosit tehnici de clonare genetică inversă care ar putea ascunde modificările intenţionate.

Constatările au spus că unii cercetători nu au folosit probabil precauţii adecvate de biosecuritate înainte de pandemie.

Cu toate acestea, serviciile de informaţii americane nu au cunoştinţă de un incident specific de biosecuritate la laboratorul din Wuhan care să fi provocat un focar de Covid-19, potrivit raportului.

Mai mulţi cercetători de acolo s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, dar îmbolnăvirea lor ar fi putut fi cauzată de o serie de boli, iar unele dintre simptomele lor nu erau compatibile cu Covid-19, se arată în raport.

Răspunzând la acest raport, John Ratcliffe – care a fost director al Serviciului Naţional de Informaţii al SUA în timpul fostului preşedinte Donald Trump – a acuzat administraţia preşedintelui Joe Biden.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.