„Rușinos și lipsit de etică”. Heineken, Unilever și producătorul Oreo sunt acuzați că au încălcat promisiunile de a părăsi Rusia

0
102

Peste 1.000 de companii importante s-au angajat să părăsească Rusia după ce Vladimir Putin și-a lansat războiul devastator în Ucraina, dar unele firme cunoscute sunt acuzate că și-au încălcat angajamentul, scrie CNN.

Nu toate companiile de pe listă au plecat, dar mai mult de 1.000 au ieșit. Acel exod corporativ fără precedent a dat o lovitură financiară și simbolică gravă Moscovei și economiei ruse.

Acum, în timp ce războiul brutal al Rusiei în Ucraina trece borna de 500 de zile, profesorul de la Yale Jeff Sonnenfeld și echipa sa au descoperit o mulțime de companii pe care le acuză că și-au încălcat promisiunile de a pleca sau cel puțin de a reduce drastic prezența lor în Rusia, inclusiv – companii cunoscute precum Heineken, Unilever, Philip Morris și producătorul Oreo Mondelez.

Ancheta, împărtășită exclusiv cu CNN, se bazează pe avertizori, experți de la fața locului, studenți care operează în interiorul Rusiei, documente corporative și rapoarte de presă.

„Aceste companii își încalcă promisiunile. Aceștia funcționează ca profitori de război”, a declarat Sonnenfeld pentru CNN într-un interviu. „Este dincolo de dezamăgire. Este rușinos și lipsit de etică.”

Sonnenfeld, care a depus mărturie în fața Congresului despre companiile care părăsesc Rusia, nu acuză aceste corporații că încalcă legea. În schimb, el susține că rămânând în Rusia, ei încalcă un cod moral și, în același timp, „își incendiază propriile mărci”.

„Consumatorii ar trebui să realizeze că, sprijinind aceste companii, susțin ceva care alimentează mașina de război a lui Putin”, a spus el.

„Aprobare implicită a regimului Putin”

„Cap de afiș” pentru această problemă este gigantul olandez de bere Heineken, a spus Sonnenfeld.

În martie 2022, la doar o lună după invazia Ucrainei, Heineken a câștigat laude pentru că a promis că va părăsi Rusia. Yale a acordat Heineken chiar și cea mai mare notă „A”, rezervată companiilor care fac o „ruptură curată” de Rusia, pe tabloul de bord al relației companiilor cu Rusia.

Cu toate acestea, 16 luni mai târziu, Heineken mai are șapte fabrici de bere și 1.800 de angajați în Rusia, potrivit Yale. Nu numai atât, dar Heineken a lansat de atunci o serie de noi mărci în Rusia, înghițind cota de piață cauzată de exodul altor mărci importante de bere.

„Nu s-au retras. Și-au dublat afacerea”, a spus Steven Tian, ​​director de cercetare la Yale Chief Executive Leadership Institute.

„Nu este altceva decât inerție instituțională sau aroganță ideologică. Nu are sens, a spus Sonnenfeld„Simbolismul de astăzi este o susținere implicită a regimului Putin.”

Înghețată Unilever și gustări Mondelez

În martie 2022, gigantul dulciurilor Mondelez a promis să reducă „toate activitățile neesențiale din Rusia, contribuind în același timp la menținerea continuității aprovizionării cu alimente”. Mondelez a spus că își va concentra operațiunile pe „oferte de bază”.

Cu toate acestea, Mondelez – compania din spatele biscuiților Oreo, biscuiților Triscuit și gustărilor Nabisco, spune că încă mai are 3.000 de angajați în Rusia. 

Ancheta de la Yale a spus că Mondelez nu prezintă „semne tangibile de progres către ieșire” și continuă să facă afaceri în Rusia. Asta în ciuda boicoturilor care au lovit Mondelez de la comercianții europeni și alte companii care refuză să comande și să aprovizioneze produsele companiei.

Mondelez nu a răspuns la o solicitare de comentarii, dar într-o declarație luna trecută, compania a declarat că și-a redus activitățile și a oprit lansările de produse și cheltuielile publicitare în Rusia.

Unilever, compania din spatele săpunului Dove, a înghețatei Ben & Jerry și a ceaiului Lipton, s-a angajat să vândă Rusiei doar produse „esențiale”.

Cu toate acestea, Unilever mai vinde înghețată Cornetto și alte bunuri de larg consum în Rusia, potrivit echipei lui Sonnenfeld.

Unilever a refuzat să comenteze, dar a explicat că părăsirea Rusiei „nu este simplă” fără a preda activele către guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.