Un cercetător a găsit „aur plutitor” în valoare de 500.000 de euro. Ce este și de ce costă atât de mult

0
107
Sursa foto: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.

Când un cașalot a fost găsit mort pe o plajă din Insulele Canare în La Palma, nimeni nu și-a imaginat că o comoară valoroasă ar fi ascunsă în măruntaiele ei.

Maree în creștere a făcut dificilă efectuarea unei autopsi, dar Antonio Fernández Rodríguez, șeful Institutului pentru sănătatea animală și securitatea alimentară de la Universitatea din Las Palmas, era hotărât să afle de ce a murit balena.

Suspectând o problemă digestivă, el a inspectat colonul animalului – și a simțit ceva tare lipit de acea parte a intestinului. „Ceea ce am scos a fost o piatră de aproximativ 50-60 cm în diametru și cântărind 9,5 kg”, a spus el. „Toată lumea privea când m-am întors la plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini era chihlimbarul”, scrie The Guardian.

Ambra sau chihlimbarul este o substanță rară, cunoscută adesea sub numele de aur plutitor, care a fost Sfântul Graal al parfumerilor timp de secole. Cantitatea pe care Fernández o ținea în mână valorează aproximativ 500.000 de euro.

Originea chihlimbarului

Originea chihlimbarului, produs de aproximativ unul din 100 de cașaloți, a fost rezolvată doar când a început vânătoarea de balene pe scară largă, la începutul secolului al XIX-lea. 

Balenele mănâncă cantități mari de calamar și sepie, iar majoritatea resturilor nu pot fi digerate și sunt vărsate. Dar unele rămân și de-a lungul anilor se strâg în intestinele balenei pentru a forma chihlimbarul.

Acesta este uneori excretat, motiv pentru care chihlimbarul se găsește cel mai frecvent plutind în mare. Dar uneori, ca și în cazul balenei din La Palma, crește prea mare, rupând intestinul și ucigând balena.

Chihlimbarul are un miros lemnos asemănător lemnului de santal, dar conține și ambreină, un alcool inodor care poate fixa și prelungi durata de viață a mirosurilor, de unde și popularitatea sa printre parfumieri.

SUA, Australia și India au interzis comerțul cu chihlimbar, ca parte a interdicției de vânătoare și exploatare a balenelor.

Fernández, care a efectuat autopsii pe peste 1.000 de balene, a spus că sepsisul cauzat de chihlimbar a ucis balena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.