Analiză: Rusia va fi în cele din urmă „obligată să fie învinsă”. Ce rol vor juca convorbirile de pace din China cu Ucraina

0
87

Decizia Chinei de a se alătura discuțiilor internaționale din Arabia Saudită în acest weekend, care încearcă să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, semnalează posibile schimbări în abordarea Beijingului, scrie Reuters.

În timp ce Beijingul a refuzat să se alăture discuțiilor anterioare din Danemarca, membru NATO, analiștii au spus că se simte mult mai confortabil să se alăture efortului din Arabia Saudită, chiar dacă Rusia nu este prezentă și Ucraina își promovează propriul plan.

China a refuzat să condamne Moscova pentru invazia lansată în februarie 2022, dar și-a oferit propriul plan de pace, Beijingul pare să se confrunte cu unele realități dure pe măsură ce conflictul se prelungește.

„Beijing-ul s-a orientat mai mult spre eforturile de pace, dar știe, de asemenea, că o inițiativă de pace condusă de Beijing este puțin probabil să fie acceptată de Occident în acest moment”, a declarat Yun Sun, director al programului China la centrul de reflecție Stimson Center în Washington.

„Beijingul nu va dori să lipsească de la alte inițiative credibile de pace conduse de țări non-occidentale”.

Reprezentantul pentru pace Li Hui se alătură înalților oficiali din aproximativ 40 de țări la Jeddah, a declarat vineri Ministerul de Externe al Chinei, pentru discuții despre care trimișii ucraineni și occidentali speră să creeze principii cheie pentru o eventuală înțelegere care să pună capăt războiului.

Cea mai recentă mișcare a Beijingului pe scena diplomatică globală vine în timp ce președintele Xi Jinping se confruntă cu o serie de probleme interne, inclusiv înlocuirea inexplicabilă de luna trecută a lui Qin Gang din funcția de ministru de externe și înlocuirea bruscă a conducerii Armatei de Eliberare a Poporului.

China nu a participat la discuțiile de la Copenhaga la sfârșitul lunii iunie, în ciuda faptului că a fost invitată și și-a propus propriul plan de pace în 12 puncte.

Rusia va fi în cele din urmă „obligată să fie învinsă”

Beijingul a menținut legături economice și diplomatice strânse cu Rusia de când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia și a acuzat forțele occidentale conduse de SUA că încearcă să prelungească conflictul oferind arme și sprijin Ucrainei.

Ministerul de Externe chinez nu a răspuns solicitărilor de comentarii în weekend.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a numit implicarea lui Li o „recunoaștere considerabilă”, potrivit presei ucrainene.

China a curtat gigantul petrolier Arabia Saudită, care face parte din Sudul Global nealiniat, un grup pe care China dorește să-l conducă.

Rusia va fi în cele din urmă „obligată să fie învinsă”, a spus specialistul în relații internaționale din Shanghai, Shen Dingli, așa că China trebuie să caute cooperarea internațională, fără a accelera colapsul în Rusia.

„Putem prezenta opinii diferite și, de asemenea, putem face câteva sugestii pentru a promova în comun soluționarea politică timpurie și adecvată a problemelor pe care le vedem”, a spus Shen.

Deși mișcarea Chinei a fost bună pentru imaginea sa, analistul din Singapore Li Mingjiang a spus că Beijingul va căuta să-și ajusteze pozițiile.

Vrea să înțeleagă mai bine pozițiile celorlalți și „probabil încearcă să exploreze și un spațiu al propriei adaptabilitati a Chinei, al propriei manevrabilitati a Chinei”, a spus Li, profesor asociat de relații internaționale la S. Rajaratnam School of International Studies.

Această evoluție a avut loc pe măsură ce unii analiști au detectat o creștere a neliniștii chineze față de natura prelungită a războiului și recentul bombardament al Rusiei asupra porturilor ucrainene de cereale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.