Armata rusă ar fi atacat și ucis  ”un număr foarte mare” de membri ai grupării Wagner. Prigojin amenință cu un răspuns

0
118

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin acuză vineri armata rusă de faptul că a ucis ”un număr foarte mare” de membri ai miliţiei sale, în bombardarea unor tabere militare, relatează AFP.

Progojin ameninţă să ”răspundă” acestor atacuri.

El cere ”oprirea comandamentului militar rus”.

Prigojin îl învinovățește pe Șoigu pentru că a început războiul Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.

Vorbind mai întâi despre luptele din estul Ucrainei care au început în 2014 după intervenția militară a Rusiei, Prigojin a spus: „Noi îi loveam și ei ne loveau pe noi. Așa a mers în acești opt ani lungi, din 2014 până în 2022. Uneori, numărul de încălcări ar crește, uneori ar scădea.”

„La 24 februarie [2022] nu s-a întâmplat nimic extraordinar acolo. Acum Ministerul Apărării încearcă să înșele publicul, să-l înșele pe președinte și să spună că a fost o agresiune nebună a Ucrainei, că – împreună cu întregul bloc NATO – Ucraina plănuia să ne atace, scrie BBC

„A fost nevoie de război… pentru ca Șoigu să poată deveni mareșal, pentru a putea obține o a doua stea Erou… războiul nu a fost pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei. Era nevoie de o stea în plus”.

De asemenea, Prigojin a pus războiul pe seama oligarhilor, condamnând „clanul care, în practică, conduce Rusia astăzi”.

Cuvinte puternice. Dar vor avea ele consecințe?

Asta depinde de natura relației actuale a lui Prigojin cu președintele Vladimir Putin. Și nimeni nu este destul de sigur de cum sunt ele acum.

Este Prigojin ”furiosul” pe care îl vedem și îl auzim pe Telegram un proiect cu drepturi depline al Kremlinului? Dacă da, învinovățirea lui Șoigu de război și dezvăluirea despre oligarhi ar putea fi concepută pentru a-l proteja pe Putin de criticile publice, oferind în același timp Kremlinului o posibilă ieșire dintr-un conflict care nu a mers conform planului, fără a dăuna președintelui sau sistemului politic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.