Avocatul poporului, despre dosarul azilelor groazei: Rudele celor care erau internaţi acolo nu ne-au sesizat niciodată nimic

0
104

 

Avocatul Poporului Renate Weber a declarat, cu referire la centrele în care vârstnicii au fost torturaţi, că instituţia nu a primit niciun fel de sesizare şi este suprinzător că niciuna dintre rudele persoanelor internate nu a sesizat niciodată nimic.

Aceasta a mai explicat că sunt puţine centrele de acest fel din România unde Avocatul Poporului să fi găsit situaţii chiar bune pentru cei internaţi acolo şi, în cele mai multe cazuri, instituţia a constatat că e nevoie de fonduri suplimentare pentru aceste centre care să acopere personalul necesar de la medici, psihologi, asistenţi sociali şi până la persoanele care efectiv îi îngrijesc pe cei internaţi acolo.

„Instituţia noastră nu are competenţe de control. Controale pot să facă acele instituţii ale statului care autorizează funcţionarea acelor centre şi care, în urma controalelor, pot să dea şi sancţiuni. Instituţia noastră este una de mediere. Noi avem două tipuri de intervenţie pe care le putem folosi. Pe de o parte, un departament din cadrul instituţiei este Mecanismul pentru prevenirea torturii şi a relelor tratament şi cu acel departament facem vizite, care sunt vizite de prevenire. Deci nu ne cheamă cineva. Noi ne ducem inopinat şi vedem ce găsim. Şi sunt vizite pe care le facem la penitenciare, la centrele pentru persoane în vârstă şi la centre pentru copii, la spitale de psihiatrie. Deci în toate aceste locuri care generic sunt numite locuri de detenţie în sensul în care nu poate să plece prin simpla ei voinţă de acolo. Deci aceasta este o formă a noastră de intervenţie, aceste vizite de prevenire În urma lor, tot ce putem să facem este un set de recomandări pe care îl adresăm de regulă celor care conduc acele penitenciare, centre sau spitale şi, atunci când este cazul, ne adresăm şi celor care au chiar atribuţiile de control”, a afirmat Renate Weber, luni la Prima News.

Ea a mai explicat că Avocatul poporului poate efectua anchete, însă întotdeauna pentru asta trebuie să existe o sesizare prealabilă.

„Pe de altă parte, putem face anchete, dar pentru a face anchete întotdeauna trebuie să existe o sesizare. Noi am primit de-a lungul timpului astfel de sesizări de la rude sau aparţinători, cum li se mai spune, ale celor care sunt în astfel de cămine pentru persoane vârstnice sau pentru persoane cu dizabilităţi”, a completat Weber.

Întrebată dacă a primit sesizări în ceea ce priveşte faptele petrecute în „azilele groazei”, Renate Weber a răspuns: „Nu, niciodată nu am primit nicio sesizare şi să ştiţi că acesta este pentru noi un semn de întrebare, pentru că în condiţiile în care se relatează astăzi despre neajunsuri uriaşe, grave probleme în aceste centre, este într-adevăr de mirare că nimeni dintre rudelor celor care erau internaţi acolo nu ne-au sesizat niciodată nimic”.

„Am mai avut sesizări din alte centre”, a continuat Avocatul Poporului.

„S-a întâmplat inclusiv în acel centru privat în care nu am fost lăsaţi să intrăm şi, din păcate, la data acea, deşi noi am sesizat imediat Ministerul Muncii, chiar nu am primit niciun răspuns şi niciun ajutor din partea Ministerului Muncii. Era un centru de lângă Sibiu unde colegii mei au primit o sesizare de la o rudă a cuiva care era internat acolo şi, din păcate, la data aceea era Guvernul Orban, chiar nu am primit niciun răspuns din partea ministrului Muncii.  S-a mai întâmplat de curând acest lucru într-o vizită pe care a vrut să o facă mecanismul nostru de prevenire a relelor tratamente, tot aşa nu ni s-a permis, managerul centrului spunând – noi nu torturăm oameni. Indiferent cum le-am interpreta noi, noi trebuie să încercăm să deblocăm situaţia, să găsim formula prin care să îi convingem pe acei manageri că noi avem dreptul prin lege să vizităm acele centre. Să ştiţi că nu înseamnă neapărat că au ei ceva de ascuns. Poate să fie pur şi simplu o neînţelegere, o necunoaştere a legii”, a mai precizat Weber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.