Eșuează contraofensiva Ucrainei? Experții în apărare spun că riscurile cu care se confruntă Kievul sunt în creștere

0
84

Contraofensiva Ucrainei a fost mai lentă decât se așteptau mulți, iar analiștii militari avertizează că fereastra de oportunitate pentru a sparge apărarea rusă – și a obține câștiguri teritoriale – s-ar putea închide în curând.

Contraofensiva Kievului a fost lansată în iunie, după luni de pregătire, dar progresul ei i-a dezamăgit pe unii privitori care sperau într-o recâștigare mai rapidă a teritoriului ocupat de ruși în sudul și estul țării.

În timp ce Ucraina și-a planificat contraofensiva în timpul iernii – și a așteptat mai mult echipament militar de la aliații săi internaționali – forțele ruse își fortificau puternic pozițiile de-a lungul unei linii de front de 900 de kilometri care se întindea de la granița Harkov-Lugansk în nord-estul Ucrainei, spre Herson în sud-vest, scrie CNBC.

Analiștii militari notează că Ucraina se confruntă acum cu linii succesive de apărare rusă care au, în unele cazuri, 30 de kilometri adâncime și constau din câmpuri de mine, obstacole antitanc și rețele extinse de tranșee și buncăre care sunt acoperite de drone, artilerie și elicoptere rusești.

Mică fereastră de oportunitate

Una dintre cele mai mari probleme pentru Ucraina este că perioada de timp pentru spargerea apărării Rusiei este limitată, rămânând doar câteva luni de vară pentru a obține câștiguri serioase.

Pentru Michael Clarke, un analist al apărării și fost director general al think tank-ului Royal United Services Institute (RUSI), există riscul ca prima fază a contraofensivei, concepută pentru a sparge apărarea Rusiei, să dureze prea mult.

Ukrainian servicemen of the 59th Separate Motorised Infantry Brigade of the Armed Forces of Ukraine, fire a BM-21 Grad multiple launch rocket system towards Russian troops near a front line, amid Russia’s attack on Ukraine, near the town of Avdiivka, Donetsk region, Ukraine July 18, 2023. REUTERS/Sofiia Gatilova

„Intenția a fost să fie o ofensivă în două etape, o primă etapă de tatonare pentru a încerca să identifice punctele slabe din prima linie rusă, urmată de o a doua etapă în care își trimit forțele puternice în ea. Și suntem încă la prima etapă care a durat mai mult decât se așteptau ucrainenii”, a declarat analistul miercuri pentru CNBC.

„Dacă această primă fază durează prea mult, ucrainenii își lasă timp insuficient înainte ca vremea să se schimbe, înainte de a începe a doua fază”, a spus analistul. 

Deși credea că este un scenariu puțin probabil, Clarke a remarcat că presiunile legate de timp ar putea determina Ucraina să desfășoare unități militare destinate utilizării în a doua fază a contraofensivei mai devreme decât era planificat – ceva la care a spus că Rusia speră.

„Atunci, pericolul este că ucrainenii nu vor putea să-și folosească cea mai mare parte a forțelor în masă suficientă pentru a face diferența… pentru a crea un atac puternic atunci când decid să înceapă cu adevărat”, a adăugat analistul. 

„Nu sunt pesimist cu privire la această ofensivă, dar riscurile ca ea să nu funcționeze cresc pe măsură ce zilele trec.”

Una dintre cele mai presante constrângeri de timp este schimbarea inevitabilă a vremii, cu infamul sezon noroios din toamnă al Ucrainei fiind pregătit să facă ofensiva mult mai provocatoare și, uneori, cu drumuri și câmpuri de netrecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.