Noul Plan Marshall al Europei: UE pariază pe reconstruirea Ucrainei. Nota de plată a ajuns la 411 miliarde

0
132
A view shows a residential building damaged in the course of Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 13, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Este un pariu riscant – convingerea țărilor și a investitorilor să investească miliarde de dolari în ajutor și investiții într-o țară aflată în război.

Dar pentru un număr tot mai mare de țări, sprijinirea Ucrainei pare un pariu demn de luat în calcul, întrucât Europa încearcă să evite un dezastru umanitar și economic pe continentul său. 

Prețul este deja de 411 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale, Națiunilor Unite și Comisiei Europeane – o cifră care va crește doar pe măsură ce războiul va continua. 

Dar, în timp ce personalități de top la nivel mondial, guvernele și investitorii privați se îngrămădesc miercuri la Londra pentru Conferința de Reconstrucție a Ucrainei, semnele indică faptul că lumea occidentală se pregătește să-și deschidă larg conturile pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască.  

Marți, Comisia Europeană a dezvăluit un nou proiect multianual, în valoare de miliarde de euro, pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei – primul grup economic care a schițat un plan de finanțare multianual, cu costuri. 

Investitorii privați se alătură și ei inițiativei, BlackRock și JPMorgan Chase lucrează cu guvernul ucrainean la un nou fond de dezvoltare a Ucrainei – în esență un fond de reconstrucție care ar folosi capitalul de început pentru proiectele de reconstrucție. 

Pentru Ucraina, este vital ca proiectul de redresare să înceapă acum. „Reconstrucția are loc deja. Face parte din rezistența noastră”, a declarat pentru POLITICO Oleksandra Azarkhina, ministrul adjunct al Ucrainei pentru comunități, teritorii și dezvoltare a infrastructurii. 

„Mulți oamenii au părăsit Ucraina, dar în același timp, milioane de oameni rămân – lucrează, locuiesc aici”, a spus ea. „Trebuie să găsim modalități de a oferi acces la nevoile de bază ale acelor oameni”.

„Ucraina are nevoie de ajutor – nu doar pe câmpul de luptă, ci și în ceea ce privește investițiile private și publice”. 

Planul Marshall 2.0

La șapte decenii după ce Planul Marshall condus de SUA a contribuit la reconstrucția Europei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial, Europa se află într-un moment decisiv: întrebându-se dacă ar trebui să ofere Ucrainei resursele și investițiile de care are nevoie pentru reconstrucție. 

Ajustat pentru inflație, Planul Marshall — un pachet de împrumuturi și granturi — oferă mai puțin de o treime din ceea ce are nevoie Ucraina. În plus, amploarea provocării continuă să se schimbe – distrugerea barajului Nova Kakhovka în această lună a dezlănțuit daune masive ale mediului și infrastructurii, arătând modul în care nevoile Ucrainei se schimbă în timp real. 

„Oamenii vor să-și readucă viața la normal, să meargă la școală, să meargă la muncă. Nu putem descuraja oamenii de la asta. Este ceva care nu trebuie amânat până în perioada postbelică pentru că este urgent și este nevoie acum”, a declarat vicepremierul ucrainean Olha Stefanishina pentru POLITICO.

Nevoile Ucrainei variază de la reconstruirea celor peste 300 de poduri care au fost distruse, până la deminare și tratarea milioanelor de tone de deșeuri industriale generate de bombardamentul Rusiei.

Dar, în ciuda amplorii provocării, UE merge all-in – cel puțin pentru moment.

Adevărata miză: Ucraina are 21 din cele 30 de materiale necesare UE

În ajunul summitului, Comisia Europeană a dezvăluit un nou plan pentru a ajuta țara să își desfășoare operațiunile de zi cu zi și să finanțeze reconstrucția Ucrainei. Numit „Facilitatea pentru Ucraina”, acesta va oferi sprijin financiar Ucrainei de până la 50 de miliarde de euro din 2024 până în 2027 – 33 de miliarde de euro în împrumuturi și 17 miliarde de euro în granturi, care vor fi gestionate printr-un nou instrument special numit Rezerva Ucrainei.

În plus, Comisia este, de asemenea, în discuții cu Banca Europeană de Investiții pentru a oferi garanții la bugetul UE pentru a finanța alte împrumuturi de 100 de milioane de euro către Ucraina. 

Este un angajament semnificativ din partea UE într-un moment în care bugetul său se confruntă cu multe solicitări din partea statelor membre – de la construirea propriei capacități de apărare colectivă și migrație masivă, până la consolidarea competitivității și a bazei industriale a UE. 

Angajamentul „va oferi perspectivă partenerilor noștri din Ucraina – predictibilitate – și ar trebui, de asemenea, să stimuleze și alți donatori să accelereze”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în anunțarea planului marți la Bruxelles. Dar motivația UE nu este pur altruistă. Bruxelles este vulnerabilă la orice instabilitate din Ucraina. În urma deciziei Consiliului European de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de membru de anul trecut, Ucraina este pe cale să adere la UE. Prin urmare, este în interesul UE ca o țară cu 40 de milioane de locuitori care ar putea într-o zi să adere la bloc să fie o democrație stabilă, sănătoasă din punct de vedere economic.

UE analizează, de asemenea, potențialul Ucrainei și în alte moduri.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, consideră că Ucraina – cea mai mare țară, după suprafață, care se află în întregime în Europa – ar putea fi o resursă crucială pentru Europa. „Dacă te uiți la materiile prime critice, Ucraina are 21 din cele 30 de materiale necesare UE. Ar putea înlocui complet aprovizionarea Rusiei cu materii prime critice către Europa”, a declarat el pentru POLITICO. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.