Ucraina a ajuns din urmă Rusia la numărul de tancuri. Ce arată graficile oficiale

0
275

Noile date privind ajutorul militar acordat Ucrainei evidențiază o schimbare semnificativă a balanței armelor grele pe câmpurile de luptă ale națiunii după mai bine de 16 luni de război.

O actualizare făcută joi bazei de date Ukraine Support Tracker menținută de Institutul German pentru Economia Mondială din Kiel arată că susținătorii Kievului au livrat 471 de tancuri noi de la începutul războiului, cu alte 286 care așteaptă să sosească, chiar dacă rata noilor angajamente a încetinit, scrie Bloomberg.

Combinate cu un număr de echipamente pierdute sau capturate de grupul de informații open source Oryx, considerat în general conservator, cifrele sugerează că flota de tancuri a Ucrainei a crescut de la începutul invaziei de anul trecut, iar cea a Rusiei s-a redus la jumătate. 

Decalajul s-a redus și în ceea ce privește artileria și sistemele de rachete cu lansare multiplă, deși cu marje mult mai mici.  

Datele referitoare la tancuri, în special, se potrivesc cu mărturiile parlamentare date de șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, Tony Radakin, marți.

Rusia a pierdut aproape jumătate din eficiența de luptă

„Rusia a pierdut aproape jumătate din eficiența de luptă a armatei sale”, a declarat Radakin comisiei de apărare a legislativului. „Anul trecut a tras 10 milioane de obuze de artilerie, dar în cel mai bun caz poate produce 1 milion de obuze pe an. A pierdut 2.500 de tancuri și, în cel mai bun caz, poate produce 200 de tancuri pe an.”

Potrivit Oryx, care înregistrează doar pierderi pe care le poate confirma, 2.082 de tancuri rusești au fost distruse, avariate, abandonate sau capturate de la începutul războiului în 2022. Moscova a început cu 3.417 tancuri disponibile, conform Bilanțului Militar, al Institutului Internațional pentru Studii Strategice.

Există incertitudini uriașe în jurul acestor cifre, ambele părți tratând pierderile lor ca secrete de stat și dificultăți semnificative în colectarea open-source – mai ales când vine vorba de pierderile ucrainene, care sunt mai puțin bine înregistrate. De asemenea, nu există cifre fiabile pentru numărul de tancuri de înlocuire sau piese de artilerie pe care Rusia fie le-a produs, fie le-a scos din depozite de la începutul războiului.

Totuși, Ucraina părea să treacă prin primul an de război cu aproximativ același număr de arme grele pe care le avea la început, în ciuda pierderilor grele, potrivit lui Yohann Michel, specialist în război. 

Totuși, nu se poate spune același lucru și despre Rusia, care trebuie, de asemenea, să-și rezerve o parte din forțele sale pentru apărare în altă parte. Schimbarea balanței armelor grele este importantă, dar departe de a fi decisivă pentru contraofensiva în curs a Ucrainei, potrivit lui Michel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.