UE a adoptat oficial al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Principalele aspecte

0
113

Uniunea Europeană a adoptat în mod oficial vineri cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, concentrându-se pe prevenirea eludării măsurilor existente, scrie Reuters.

Redăm mai jos principalele caracteristici ale ultimului pachet de sancțiuni:

Măsuri comerciale

– UE va putea restricționa vânzarea de bunuri și tehnologie sancționate către țări terțe dacă aceste țări terțe revând aceste bunuri sau tehnologie către Rusia.

– UE interzice tranzitul anumitor mărfuri sensibile, cum ar fi tehnologii avansate sau materiale legate de aviație, exportate din UE către țări terțe, prin Rusia.

– UE adaugă 87 de noi entități pe lista celor care sprijină direct complexul militar și industrial al Rusiei, ceea ce înseamnă că vor fi supuse unor restricții mai stricte la export pentru articole cu dublă utilizare și tehnologie avansată. Pe lângă entitățile rusești și iraniene deja pe listă, UE adaugă companii înregistrate în China, Uzbekistan, Emiratele Arabe Unite, Siria și Armenia.

– UE nu va exporta în Rusia 15 articole tehnologice noi care au fost găsite pe câmpul de luptă din Ucraina în armament sau echipamente rusești necesare pentru a produce astfel de articole.

– UE înăsprește restricțiile la importurile de mărfuri din fier și oțel solicitând importatorilor să demonstreze că inputurile utilizate nu provin din Rusia.

– Unele companii, neputând să vândă Rusiei mărfuri sancționate, au vândut Moscovei drepturile de producție asupra acestor bunuri, astfel încât Rusia să le poată produce la nivel local. UE a interzis acum vânzarea, acordarea de licențe, transferul sau trimiterea drepturilor de proprietate intelectuală către Rusia pentru fabricarea de bunuri sancționate în afara UE.

– UE extinde interdicția de export a mașinilor de lux către Rusia la toate mașinile noi și second-hand peste 1.900 cm³ și la toate vehiculele electrice și hibride.

Măsuri pe transport

– Pachetul include interdicția totală a camioanelor cu remorci și semiremorci rusești de a transporta mărfuri în UE. Acest lucru este menit să oprească eludarea interdicției pentru operatorii ruși de transport de marfă de a transporta mărfuri în UE, deoarece, în temeiul sancțiunilor existente, remorcilor ruse li sa permis să se deplaseze mai departe după ce camionul înmatriculat în Rusia a fost trecut la unul cu o altă înmatriculare.

– Navele care efectuează transferuri de la navă la navă a mărfurilor rusești sancționate, cum ar fi țițeiul sau produsele petroliere rusești, pentru a eluda un plafon de preț introdus pentru produse de G7, nu vor fi permise în porturile UE.

– Navele care își dezactivează sistemele de urmărire a navigației atunci când transportă petrol rusesc care fac obiectul interdicției de import de petrol sau al plafonului de preț al G7 nu vor avea voie să intre în porturile UE.

Măsuri energetice

– Pachetul UE pune capăt posibilității de a importa petrol rusesc prin conducte în Germania și Polonia. În timp ce ambele țări au declarat că oricum nu vor importa petrol prin conducta rusă a „Prietenie”, o interdicție oficială din partea UE le permite să încheie contractele cu Rusia fără consecințe legale.

– Pachetul introduce derogări stricte și foarte precise de la interdicțiile existente la export pentru a permite întreținerea conductei Caspian Pipeline Consortium care transportă petrol kazah către UE prin Rusia.

– Pachetul prelungește scutirea de la plafonul prețului petrolului pentru petrolul Sakhalin pentru Japonia până la 31 martie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.