Analiză: Putin nu își permite să își piardă mercenarii din Ucraina. Cele trei opțiuni oferite luptătorilor Wagner

0
101

Președintele Putin nu își poate permite să-și piardă cei mai buni și mai experimentați luptători din război, în timp ce viitorul lui Evgheni Prigojin rămâne neclar, scrie analistul militar Sean Bell, conform Sky News.

Președintele Putin conduce un exercițiu major de „limitare a pagubelor” în Rusia pentru a-și re-impune autoritatea și a-i epura pe cei responsabili pentru potențiala tentativă de lovitură de stat, în urma „marșului pentru justiție” eșuat al lui Evgheni Prigojin către capitala rusă weekendul trecut.

Dar Prigojin? Este un om mort sau exilul său în Belarus este pur și simplu o oportunitate pentru Rusia de a-și consolida capacitatea militară acolo?

Putin deține controlul asupra oligarhilor ruși, deoarece are influență asupra contractelor pe care aceștia se bazează pentru averea lor, creând astfel o cultură a dependenței și minimizând riscurile oricărei revolte. Prigojin este un oligarh rus de succes care a exploatat o prietenie strânsă cu Putin în beneficiul reciproc.

Nu e de mirare atunci că Putin a fost vizibil supărat că unul dintre prietenii săi de încredere a organizat aparent o tentativă de lovitură de stat, descriind-o drept o trădare. Prioritatea numărul unu a lui Putin este menținerea puterii.

După ce au fost trădat, majoritatea analiștilor s-ar fi așteptat ca Putin să se răzbune – foarte public – pentru a descuraja orice alte provocări la adresa autorității sale.

Se pare că lui Prigojin i s-a oferit trecerea în siguranță spre exil în Belarus, este aceasta o măsură provizorie și este Prigojin un „om mort care încă merge”?

În ciuda mâniei lui Putin față de aparenta trădare a lui Prigojin, Rusia are nevoie de sprijin militar mercenar pentru a obține succesul pe câmpul de luptă în Ucraina.

Grupul Wagner – cu Prigojin la cârmă – a capturat Bakhmut pentru a oferi un succes militar rusesc rar, Prigojin susținând că luptătorii săi sunt cea mai bună armată din lume.

Cele trei opțiuni ale lui Putin

Putin nu-și poate permite să-și lase cei mai experimentați luptători să plece pur și simplu din războiul din Ucraina, așa că, pe termen scurt, le-a oferit trei opțiuni mercenarilor Wagner:

  1. Să se alăture armatei ruse până la 1 iulie (ceea ce riscă un război civil așa cum sa întâmplat recent în Sudan); 
  2. Merg acasă (și își pierd experiența și expertiza); 
  3. Se alătură lui Prigojin în Belarus.

În mod clar, niciuna dintre aceste alegeri nu menține capacitatea mercenară a Rusiei.

Cu toate acestea, odată ce praful s-a așezat și l-a separat pe Prigojin (și pe acoliții săi) de organizație, este foarte probabil ca un grup de mercenari mai mic și rebranduit să se ridice din cenușa lui Wagner, curățat de elementele răzvrătite și subordonat Ministerului Rusiei.

Nu este clar dacă Prigojin va menține controlul asupra imperiului său de afaceri și al grupului său global de mercenari (din afara Ucrainei), dar pare foarte puțin probabil ca Putin să aibă din nou încredere în el.

Într-adevăr, oamenii de afaceri afiliați la Kremlin ar putea deja să achiziționeze imperiul media intern al lui Prigojin, probabil ca parte a unui efort continuu de a-i distruge reputația în Rusia.

De asemenea, se pare că administrația prezidențială rusă va avea control direct asupra activelor media ale lui Prigojin.

Mai mult, deși oferta de exil în Belarus ar fi putut întări poziția lui Lukașenko față de Putin, prezența lui Prigojin în țara sa prezintă un risc semnificativ pe termen lung dacă este însoțită de un număr semnificativ de luptători Wagner înrădăcinați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.